Wanneer beginnen met krachttraining?
Allereerst is het goed om eerst wat te weten over de lichamelijke ontwikkeling van jongeren. Jongeren gaan tijdens hun ontwikkeling namelijk door verschillende fases. De twee belangrijkste fases in betrekking tot krachttraining zijn de prepuberale en puberale fase. De eerstgenoemde fase loopt grofweg voor jongens tot hun veertiende levensjaar en voor meisjes tot hun twaalfde jaar. De puberale fase bevindt zich na deze tijd. Omdat er in de puberale fase veel verandert in en aan het lijf van een kind is het belangrijk om hier rekening mee te houden met krachttraining. Hoe? dat vertellen we hieronder.
Vanaf ongeveer hun zevende jaar kunnen jongeren beginnen met krachttraining. Belangrijk is dat de weerstand laag is en dat er veel herhaling plaatsvindt. Zorg ervoor dat er tijdens de training altijd deskundige begeleiding aanwezig is. Deze moet ervoor zorgen dat kinderen de oefeningen goed uitvoeren en voldoende rusten tussendoor. Daarnaast wordt er aangeraden om kinderen in de prepuberale maximaal 2-3 keer per week te laten trainen en dan nooit op opeenvolgende dagen.
In de puberale fase verandert er zoals gezegd veel in en aan het lichaam van kinderen. Zowel jongens als meisjes hebben een toename van testosteron. Dit heeft het gevolg dat de kinderen sterker worden en meer spiermassa aanmaken. Krachttraining kan hier een positieve bijdrage aan geven. In de puberale fase kan op een rustige manier worden toegewerkt naar maximaal training. Het is echter aan de begeleiding om ervoor te zorgen dat de juiste houding en techniek worden toegepast.
Mythes
Aan krachttraining voor jongeren hangen verschillende indianenverhalen die ouders bang maken om hun kinderen te laten trainen. Deze verhalen stammen allemaal uit een ver verleden en zijn wetenschappelijk nog nooit bewezen.
Mythe #1: Krachttraining is slecht voor de jeugd
Krachttraining is goed voor jongeren en kinderen als zij op een goede en verantwoorde manier hun trainingen afwerken. Dit betekent dat de sportende jeugd moet worden begeleid tijdens hun oefeningen zodat zij de juiste houding aannemen, de oefening technisch goed uitvoeren en niet te zware belasting gebruiken.
Mythe #2: Krachttraining zorgt voor veel blessures bij jongeren
Aan alle sporten kleven risico’s op het gebied van blessures. Dat geldt voor kinderen, jongeren, volwassenen en natuurlijk voor ouderen. Er zijn geen bewijzen of aanwijzingen dat de kans op blessures bij krachttraining groter is dan bij andere type sporten.
Mythe #3: Krachttraining belemmert de groei van jongeren
Deze mythe stamt uit de jaren zeventig en is gebaseerd op jongeren die destijds onbegeleid en slecht trainden. Op het internet zijn er vele verhalen te vinden over de effecten die krachttraining heeft op de groei van jongeren. Jongeren zouden minder en trager groeien doordat krachttraining schade aan groeischijven zou aanbrengen. Onderzoek waarbij veel jongeren langdurig wel werden begeleid en gevolgd toont aan dat er geen relatie bestaat tussen groei en krachttraining.
Mythe #4: Jongeren mogen alleen trainen met hun eigen lichaamsgewicht als weerstand
Er wordt beweerd dat jongeren er nog niet klaar voor zijn om met gewichten en dumbbells bezig te gaan. Daarom zouden zij alleen mogen trainen met hun eigen lichaamsgewicht. Bij sommige oefeningen zou dit helemaal geen kwaad kunnen, maar er zijn oefeningen te bedenken waarbij het lichaamsgewicht een veel te zware weerstand is voor jongeren. Oefeningen als ‘Pull-ups’ zijn voor veel kinderen in de (pre)puberale fase nog te zwaar.
Voordelen
Nu de meest gemaakte foutieve beweringen over krachttraining voor de jeugd zijn besproken is het goed om te kijken naar de voordelen van krachttraining voor de jeugd. Wat levert krachttraining nou eigenlijk op:
- Minder kans op overgewicht: Waar overgewicht of obesitas onder jongeren al jarenlang toeneemt zal krachttraining de kans hierop juist doen afnemen.
- Minder kans om op latere leeftijd diabetes/suikerziekte te krijgen.
- Botdichtheid: De botdichtheid neemt toe waardoor mensen die op jonge leeftijd aan krachttraining hebben gedaan sterkere botten hebben.
- Beter getrainde spieren: Doordat spieren gewend zijn aan weerstand zullen deze sterker zijn en minder snel blesseren.
Conclusie
De conclusie is dat krachttraining voor iedereen vanaf zeven jaar gezond is. Een belangrijke noot is wel dat kinderen in hun (pre)puberale fase door een deskundig persoon moeten worden begeleid tijdens hun trainingen. Deze persoon let erop dat kinderen de juiste houding en techniek hanteren en niet te zwaar belasten. Als hier streng op wordt gelet biedt krachttraining voor jongeren alleen maar voordelen.