Hoe werkt de puntentelling bij basketbal?

Ben jij een fanatiek sportliefhebber en vraag jij je af hoe de puntentelling bij basketbal werkt? In dit artikel gaan we daar inhoudelijk op in!

Verschillende punten

Allereerst is het goed om te weten dat er verschillende punten kunnen worden gescoord. Zo kun je met een worp, 1, 2 of 3 punten halen. De hoeveelheid punten is van verschillende factoren afhankelijk. Dat leggen we je hieronder uit.

Wanneer 1 punt met basketbal?

Bij basketbal kun je één punt scoren zodra je een vrije worp mag nemen. De vrije worplijn ligt op 5,8 meter van de basket en mag genomen worden zodra een verdedigende speler een fout maakt op een speler die een doelpoging onderneemt.

Een aanvaller krijgt 3 vrije worpen toegekend zodra de fout van de verdediger buiten de 3-puntslijn wordt gemaakt. Mocht de aanvaller binnen de 3-puntslijn ongeldig gehinderd worden dan krijgt het 2 vrije worpen.

Mocht je als verdedigend team een 5-tal persoonlijke fouten maken in één kwart, dan krijgt de tegenpartij bij iedere volgende fout 2 vrije worpen. Als nemer van de vrije worp is het belangrijk dat de eerste worp erin gaat. Dit omdat als er gemist is de bal ‘vrij’ is en er geen herkansing meer volgt.

Belangrijk om te weten is dat dit aantal bij NBA hoger ligt. Daar geldt laatstgenoemde regel pas bij een 7-tal persoonlijke fouten.

vrije worp lijn basketbal

Wanneer 2 punten met basketbal?

Bij basketbal krijg je tweepunten zodra je binnen de cirkel de bal door de ring weet te gooien! De cirkel is op z’n langst 7,6 meter en bevindt zich onder en rondom de basket.

twee punter basketbal

Wanneer 3 punten met basketbal?

Om drie punten te kunnen scoren moet jij je buiten de cirkel bevinden. Zodra je buiten de cirkel staat en de bal door de basketbalring weet te krijgen ontvang je drie punten. Een driepunter is het moeilijkste van allemaal, dit omdat de afstand richting de basket vrij groot is.

3 punter bij basketbal

Tijd om schot te lossen

Basketbal is een ontzettend intensieve en attractieve sport. Dat komt mede omdat je een beperkte tijd hebt om een schot te lossen. Zo moet de bal binnen 25 seconden de ring hebben geraakt. Lukt dit niet? Dan krijgt de tegenstander de bal.

Mocht je als aanvallend team de bal niet door de ring krijgen maar de ring wel raken, dan kun je voor een aanvallende rebounder gaan. Mocht het je lukken om de bal weer in handen te krijgen dan heb je wederom 25 seconden om een aanval op te zetten.

Leestip: kan ik afvallen door te basketballen?

Relevante producten

  • Sportx Basketbalring
  • Dunkshot P.Basketball Sytem
  • Spalding Basketbal – oranje/ zwart/ goud

Misschien vind je dit ook interessant?