Welke spieren gebruik je bij basketbal?

Ben je een fanatiek basketballer en ben je benieuwd welke spieren je veelal gebruikt? In dit artikel nemen we de meest gebruikte spieren met je door.

Intensieve sport

Basketbal is van zichzelf een vrij intensieve sport. Er wordt gerend, gesprongen, geremd en veel gedraaid. Dit alles gebeurt vaak in een erg hoog tempo waardoor de sport erg intensief is. Regelmatig basketballen verbeterd dan ook het uithoudingsvermogen en de spierkracht. Ook kan het je helpen bij jouw afvaldoel. Dit omdat je met een potje basketbal vrij veel calorieën verbrand.

Gebruik van je core

Bij basketbal gebeurt er heel veel vanuit je core. Dit is met name te zien wanneer je veel aan het draaien en aan het keren bent. De core wordt ook wel de kern van je lichaam genoemd en bestaat o.a. uit je buik, de onderrug en je heupen. Vanuit hier wordt er kracht naar de armen en benen overgedragen. Een sterke core zorgt dan ook voor meer balans in het lichaam, een betere aansturing en een krachtigere overdracht. Aspecten die je bij het basketbal heel goed kunt gebruiken. Als basketballer loont dan ook om veel core stability oefeningen te doen. Voorbeelden daarvan zijn:

  • Regular planking
  • Side plank
  • Shoulder taps
  • Russian twist
  • Superman
  • Side crunch

Kuiten, hamstrings en quadriceps

Of je nou verdedigt of aanvalt, bij basketbal wordt er veel gesprongen. Na het springen moet er ook weer geland worden. En in beide gevallen gebruik je alle spieren in onder en bovenbenen. Met name de kuitspieren, hamstrings en de quadriceps zijn nodig voor een goede afzet en landing.

Naast de hierboven genoemde spieren worden ook de bilspieren flink aan het werk gezet. De bilspieren zorgen ervoor dat het lichaam in balans wordt gehouden.

springen spieren

Schouders, triceps en biceps

Afschermen, bal vangen en een bal gooien. Tal van bewegingen waarbij je goed getrainde schouders, triceps en biceps voor nodig bent. Het is dan ook niet voor niets dat je bij professionele basketballers vaak afgetrainde bovenlichamen en gespierde armen ziet. Het trainen van je schouders, triceps en biceps kan op verschillende manieren. Zo kun je ervoor kiezen om naar de sportschool te gaan. Maar je kunt ook thuis je oefeningen uitvoeren. Mocht je de laatste optie kiezen dan zijn er twee opties. De eerste is dat je wat gewichten besteld.  Maar een andere optie is dat je oefeningen zoekt die je met je eigen lichaamsgewicht kunt uitvoeren, voorbeelden daarvan zijn:

Goed beoordeelde producten

  • SportX Basketbal
  • Spalding Basketbal Kinderen 
  • Spalding Basketbal BBL TF1000

Misschien vind je dit ook interessant?

basketbal spullen kopen