Basketbalschoenen kopen: waar moet je op letten?

Ben je een fanatiek basketballer en zijn jouw schoenen versleten? Of ben je voornemens om te starten met basketbal en zoek je een goed paar schoenen? In dit artikel nemen we een aantal handige tips en aandachtspunten met je door.

banketbalschoenen kopen

Hoog, middelhoog en laag

Basketbal schoenen zijn er in verschillende vormen, kleuren, maten, soorten en merken te krijgen. Zo kun je o.a. kiezen uit een hoge basketbalschoen, middelhoge basketbalschoen en lage basketbal schoen. Elk type heeft zo z’n voor en z’n nadelen. We nemen het in het kort met je door.

Hoge basketbalschoenen

Hoge basketbalschoenen worden met name gebruikt door indoorspelers. Grootste voordeel van de verhoging is dat je enkel beter beschermd is. De schoen biedt namelijk meer stabiliteit en de kans op verzwikking neemt hierdoor aanzienlijk af.

Hoge basketbalschoenen worden vaak gekozen door centers en power forwards. Deze spelers springen en landen veel en zijn gebaat bij extra stabiliteit.

Nadeel van dit type schoen is dat deze enigszins beklemd aanvoelt. Dit gaat uiteindelijk ten koste van je bewegingsvrijheid.

basketbal schoen kopen

Middelhoge basketbalschoenen

Middelhoge basketbalschoenen zijn uitermate geschikt voor zware buitenspelers of snelle binnenspelers. De schoen geeft aanzienlijk meer ondersteuning rondom de enkel dan bijvoorbeeld de lage basketbalschoen.

De schoen allround basketbalschoen wordt veel gedragen door beginnend spelers en zit precies tussen een lage schoen en een hoge schoen in.

Lage basketbalschoen

Een lage basketbalschoen heeft als voordeel dat deze erg wendbaar is. Je kunt snel van links naar rechts bewegen zonder dat je belemmerd wordt.

Met name guards en forwards kiezen voor lage basketbalschoenen. Zij zijn met hun spel namelijk erg gebaat bij wendbaarheid en snelheid.

Nadeel van een lage schoen is dat deze minder stabiliteit biedt. De kans op het verstuiken van je enkel is hierdoor een stuk groter.

Aansluiting van de schoen

Het is heel belangrijk dat een basketbalschoen goed om je voet heen sluit. Een schoen die goed om de voet heen sluit biedt meer stabiliteit. Echter is het wel van belang om onderscheid te maken tussen een schoen die ‘goed om de voet heen sluit’ en een schoen die ‘heel strak zit’.

Het moet van zichzelf geen uitdaging worden om een schoen zo strak mogelijk te laten zitten. Dit kan namelijk zere voeten opleveren wat weer ten koste gaat van het comfort.

Vaak weet je bij het aantrekken van de schoen direct of de schoen goed om je voet heen sluit. Met behulp van de veters kun je dit vervolgens finetunen.

Moet je overdreven veel met je veters spelen en zitten deze bijna vervormd in de schoen? Dan raden we aan om te kijken naar een schoen die van nature beter bij je voet aansluit.

goede basketbalschoenen aanschaffen

Het kiezen van de juiste maat

Bij het kiezen van de juiste maat zijn er een tweetal aspecten waar je op moet letten. De eerste is dat je hiel niet uit de schoen wipt. Zodra je gaat basketballen met een schoen waarbij dit wel gebeurd is de kans op irritatie en blaren bijna 100%. Vaak is een te grote schoen de oorzaak van een op en neerwaarts bewegende hiel.

Daarnaast is het van belang om voor in de schoen wat ruimte over te houden. Het is namelijk zo dat wanneer je basketbalt dat je voet uitzet. Doordat je wat ruimte overhoudt zit je niet met je tenen voor in de schoen. Iets wat je echt voorkomen wilt omdat de kans dat je dan blauwe teennagels krijgt heel groot is.

Verder ben je als basketballer actief bezig met het spelletje. Springen, landen, springen, remmen en keren. Je maakt heel veel bewegingen. Tijdens deze bewegingen beweegt je voet ook in de schoen. Zo kan je voet een beetje naar voren of naar achteren schuiven. Op het moment dat je een schoen koopt die precies passend is, voel je bij elke beweging dat je tenen de voorkant van de schoen aantikken.

Demping

Voldoende demping in een basketbalschoen is van cruciaal belang. De demping dempt de schok die vrijkomt wanneer je land, spring, rent of remt. Hierdoor worden je knieen en gewrichten ontlast en is de kans op een blessure een stuk kleiner.

Goede beoordeelde producten

  • Nike Air Versitile III AO4430-002
  • adidas Pro Bounce PB 18 – Joel Embiid 
  • Nike Sportschoenen 

Misschien vind je dit ook interessant?

SportSport