Wat is een professionele overtreding?

Ben jij een voetballer of kijk jij graag naar voetbalwedstrijden? Hoor jij wel eens andere voetballers, trainers, commentatoren, analisten of andere spreken over een professionele overtreding en weet jij niet precies wat dit betekent? Een professionele overtreding is term die geregeld voorbijkomt in de voetballerij. Wil jij alles weten over deze term? In dit artikel leggen we alles uit over een professionele overtreding!

wat is professionele overtreding

Wat is een professionele overtreding?

Een overtreding met wordt doorgaans per ongeluk gemaakt. Men probeert de bal te spelen en slaagt hier niet of onvoldoende in. Bij een professionele overtreding is dit echter anders. De speler die de overtreding maakt weet dan heel goed dat hij een overtreding gaat maken, maar doet dat dan zeer bewust om een tegenaanval te voorkomen. Vaak worden professionele overtredingen gemaakt door een tegenstander vast te houden of aan zijn shirt te trekken, maar dit hoeft natuurlijk niet. Het uitdelen van een klein tikje, waarmee niemand geblesseerd wordt, maar wel gestuit wordt is ook een voorbeeld van een professionele overtreding.

Professionele overtredingen krijgen in vele gevallen een gele kaart als straf. Wanneer de aanvaller van de tegenpartij echter alle verdedigers voorbij is en hij wordt onreglementair afgestopt dan geldt doorgaans de rode kaart. Deze rode kaart wordt in sommige gevallen voor lief genomen, in andere gevalen is het misschien dom om een rode kaart te pakken omdat doorspelen met een man minder vervelender is dan die ene tegengoal. Spelers moeten hierin in een split second een weloverwogen keuze maken.

Jurgen (T)Ekkelenkamp

Een schoolvoorbeeld van een professionele overtreding was die van Jurgen Ekkelenkamp, sindsdien veelvuldig Tekkelenkamp/Tackelenkamp genoemd, tijdens de succesvolle Champions League-campagne van Ajax in het seizoen 2018/2019. Ajax speelde in de kwartfinale tegen Juventus en stond in de slotfase op een gelijke stand tijdens het heenduel. Juventus leek in laatste minuten van de wedstrijd uit te breken, maar Jurgen Ekkelenkamp bedacht zich niet en trok Cristiano Ronaldo naar de grond. Ondanks dat het spel niet werd stilgelegd was de angel wel uit de aanval gehaald. Ajax kon zich hergroeperen en vervolgens de gelijke stand over de streep trekken. In Turijn won Ajax met 1-2 waardoor men naar de halve finale mocht. Bekijk de professionele overtreding hieronder:

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport