Hoeveel wissels zijn er met basketbal?

Ben je een fanatiek sportliefhebber en wil je weten hoeveel wissels er zijn met basketbal? Heb je geen idee uit hoeveel mensen een basketbalteam bestaat? In dit artikel nemen we het met je door.

wisselen basketbal

Spelende spelers

Een basketbalwedstrijd bestaat uit twee teams. Elk team begint met vijf spelende spelers in het veld. Dat betekent dus dat er tijdens een wedstrijd 10 spelers tegelijkertijd in het veld staan.

De 5 die starten worden ook wel de starting five genoemd. Veel basketbalteams spelen met dezelfde opstelling.

Wat dat betreft is het vergelijkbaar met de 433 voetbalopstelling. Dit omdat in 9,5 van de 10 gevallen een Nederlands voetbalteam in deze formatie speelt.

Bij basketbal is de standaardformatie 2-1-2. Dat betekent dat ze met twee forwards, twee guards en één center spelen. Uiteraard is deze opstelling niet verplicht. De coaches zijn vrij om hierin te variëren.

Lees tip: de verschillende basketbal posities 

Hoeveel wissels

Een basketbalteam heeft maximaal 7 wissels. Dat betekent dus dat men aan een wedstrijd begint met 12 man. Vijf daarvan staan in het veld en zeven daarvan nemen plaats op de bank.

aantal wissels basketbal

Hoe vaak wisselen?

De reglementen betreft het wisselen wil nog wel eens veranderen. Zo mocht een speler vanaf het jaar 1921 tweemaal gewisseld worden. Dit werd in 1934 driemaal en sinds 1945 is de limiet verdwenen.

Dat betekent dus dat vandaag de dag, de coach elke speler onbeperkt mag wisselen.

Echter is het zo dat wanneer een speler een x-aantal fouten maakt deze kan worden uitgesloten. Hierdoor mag de coach de speler niet meer inbrengen. Het maximaal aantal fouten verschilt per bond.

Valt de basketbalwedstrijd onder de FIBA (Fédération Internationale de Basketball) dan wordt een speler na 5 fouten uitgesloten. Daar waar maximaal aantal fouten bij de NBA op 6 ligt.

Relevante producten

  • Sportx Basketbalring
  • Dunkshot P.Basketball Sytem
  • Spalding Basketbal – oranje/ zwart/ goud

Misschien vind je dit ook interessant?