Waar moet je op letten bij het kopen van basketbal

Ben je een fanatiek basketballer en opzoek naar een goede bal? Of ben je van plan om te starten met basketbal en ben je opzoek naar een goede basketbal? In dit artikel nemen we tips en aandachtspunten met je door.

basketbal kopen

De juiste maat kiezen

Bij het kopen van een basketbal is het ontzettend belangrijk dat je de juiste maat kiest. Met name het spelen met een te grote bal is niet prettig. Het zorgt dat je minder grip en controle hebt waardoor het basketballen wordt bemoeilijkt. Mede daarom zijn er verschillende basketbal maten ontwikkeld. Hierdoor kan elke speler, of je nou jong of volwassen bent een heer of een dame, comfortabel basketbalspelen.

Maat 3 basketbal

Een basketbal met maat drie is bedoeld voor de allerkleinsten onder ons. Dit type basketbal is ontwikkeld voor kinderen tot en met 6 jaar.

Maat 5 basketbal

Een maat 5 basketbal heeft een omtrek van zo’n 69 tot 71 centimeter. Basketballen met deze maat zijn uitermate geschikt voor kinderen tot en met 11 jaar oud.

basketbal voor kinderen

Maat 6 basketbal

Zowel maat 6 als maat 7 zijn basketbalmaten voor volwassenen. De omtrek van deze basketbal ligt om en nabij de 72-74 centimeter. Deze maat wordt veel gebruikt door dames en is dan ook de officiële balmaat in grote damescompetities.

Maat 7 basketbal

Een basketbal met maat 7 is de grootste in zijn soort. De omtrek ligt om en nabij de 75-78 centimeter. Deze maat is de officiële basketbalmaat in grote competities zoals bijvoorbeeld de NBA.

Indoor of outdoor

Zodra je een basketbal gaat kopen is het belangrijk om te bepalen waar je deze gaat gebruiken. Dus stel jezelf de vraag waar je de bal gaat gebruiken. Ben je van plan om veel buiten te spelen? Dan moet je opzoek naar een outdoor bal. Speel je voornamelijk binnen? Zoek dan naar een bal die geschikt is voor indoor.

Mocht je van beide wat doen dan zijn er twee opties. Je kunt dan kiezen voor twee ballen (indoor en outdoor) maar je kunt ook kiezen voor een combinatie bal. Dit type bal is voor zowel binnen als buiten geschikt.

De reden dat dit belangrijk is heeft alles te maken met de duurzaamheid van de bal. Buiten wordt er vaak op beton gespeeld. De bal heeft daardoor meer te verduren en zal eerder slijten dan wanneer er gespeeld wordt op een indoorvloer. Daarom is een outdoor bal uitgerust met een slijtvast upper. Hierdoor heb je langer plezier van je aankoop!

Goed beoordeelde producten

  • SportX Basketbal
  • Spalding Basketbal Kinderen 
  • Spalding Basketbal BBL TF1000

Misschien vind je dit ook interessant?

SportSport