Wat is flatsen?

Kijk je hockey en hoor jij de term flatsen? Of ben je een beginnend hockeyer en vraag jij je af wat flatsen betekent? In dit artikel gaan we dieper in de op de slagtechniek: de flats.

flatsen

De flats bij hockey

De flats is een type slag die bij hockey die veel gebruikt wordt. Zo vaak dat het tot één van de basisvaardigheden behoort. De flats wordt vaak ingezet om een medespeler te bereiken. Dit type slagtechniek wordt dus veel ingezet voor het overspelen van de bal.

De redenen daarachter zijn eigenlijk vrij simpel. Allereerst is het zo dat de flats een gerichte slagtechniek is. Het is vrij gemakkelijk om de bal te sturen waardoor de kans dat de bal aankomt een stuk groter is. Daarnaast neemt het uitvoeren van de flats relatief weinig tijd in gebruik. Hierdoor kun je, zelfs als je onder druk van de tegenstander staat, de bal bij jouw teamgenoot krijgen. Daarnaast is het zo dat dit type ballen relatief makkelijk te verwerken zijn. Dit omdat de bal vanwege het vlakke slaan minder gaat hobbelen. Hierdoor is de bal eenvoudiger te controleren en is de kans op een snelle aanval en blijvend balbezit een stuk groter.

De flats leren: waar moet je op letten?

Zoals gezegd is de flats een veelgebruikte en effectieve slagtechniek. Om deze nog beter onder de knie te krijgen nemen we een paar handige tips met je door:

Bij het uitvoeren van een flats is de achterzwaai erg belangrijk. Hierdoor krijgt de bal veel snelheid mee en is deze moeilijk te onderscheppen. Bij een goede achterzwaai houd je de stick met twee handen aan de bovenkant vast.

Vervolgens probeer je de bal iets boven de krul te raken. Bij het raken van de bal is het belangrijk dat de punt van de stick omhoog wijst.

Let erop dat je met het hele lichaam doordraait. Hierdoor krijgt de bal meer vaart mee dan wanneer je voor de helft of voor een kwart doordraait.

Overige aandachtspunten

  • Houdt de handen tegen elkaar aan
  • Bij het raken van de bal bevindt je rechterknie zich vlak boven de grond
  • De handen bevinden zich bij het slaan van de bal, bij de tenen van de linkervoet
  • De stick ligt vlak boven het veld

Misschien vind je dit ook interessant?