Als voetballer aan je uithoudingsvermogen werken

Voor het spelen van voetbalwedstrijden heb jij een goede conditie nodig. Het nadeel van jouw conditie is dat deze veel sneller afneemt dan toeneemt. Een goede conditie kan na enkele weken niks doen in rap tempo afnemen. Voordat deze weer op zijn oude niveau is zal je veel en hard moeten trainen. Hoe? Dat vertellen wij jou hieronder.

verbeteren uithoudingsvermogen voetbal

Waarom zou ik een goede conditie moeten hebben als voetballer?

Voetbal is één grote interval en dat vergt veel van jouw conditie. Om in de tweede helft van de wedstrijd nog te kunnen duelleren, rennen, sprinten en versnellen moet jij een ijzersterke conditie hebben. Heb je die niet, dan is de kans groot dat jij in de laatste fases van de wedstrijd hijgend en puffend naar de klok kijkt en ondertussen wordt overlopen door jouw directe tegenstander. Dit wil natuurlijk geen enkele voetballer en daarom moet jij jouw conditie trainen.

Basisconditie

Voordat jij kan beginnen met het opbouwen van een goede ‘voetbalconditie’ moet jij zorgen voor een goede basisconditie. Dit bouw je op tijdens voetbaltrainingen, maar kan jij ook doen door daarnaast voor jezelf te gaan hardlopen. Probeer op een redelijk hoog tempo gedurende 20-30 minuten te lopen. Gaat dit goed? Dan kan jij verder met intervaltraining.

uithoudingsvermogen

Intervaltraining

Wanneer jouw conditie voldoende is kan jij je gaan bezighouden met intervaltraining. Van deze training ga jij tijdens voetbalwedstrijden enorm veel profijt hebben. Om dit te trainen kan je een schema maken. Ga bijvoorbeeld de eerste keer 3 keer 5 minuten hardlopen met tussendoor 1 á 2 minuten en bouw dit steeds verder uit. Na een paar weken trainen zal je merken dat jij tijdens wedstrijden meer energie hebt om er nog een aantal sprintjes uit te persen.

Sprinten

Een effectieve manier om jouw voetbalconditie te verbeteren is door sprintoefeningen te doen. Sprint verschillende afstanden op een verschillend percentage van jouw maximum en houdt voldoende rust tussen jouw sprints door. Tien tot vijftien minuten intensief bezig zijn met sprintoefeningen is voldoende voor een goede training. Wekelijkse herhaling is hierbij van belang.

Houdt jij niet van hardlopen of sprinten?

Niet iedereen houdt van hardlopen of sprinten en daarom is het goed om te weten wat alternatieven zijn om toch stappen te maken met jouw conditie.

Touwtje springen

Vele atleten zijn regelmatig aan het touwtje springen. Dit is erg intensief en is een oefening waarbij je niet veel ruimte en tijd nodig hebt. Dagelijks een aantal minuten touwtje springen kan jouw conditie al ernstig verbeteren.

Zwemmen

Ben jij een watermens? Dan is zwemmen een goede training voor jouw conditie. Zwem intensief baantjes en zorg ervoor dat jij jouw tempo hooghoudt. Blijf tijdens het zwemmen in de juiste houding en maak sprongen op het gebied van conditie en spierkracht.

Leestip: wat zijn de voordelen van zwemmen?

Relevante producten

  • Agility Sports Loopladder 4 meter 
  • Derbystar Classic TT 5 Voetbal 
  • Nijdam Slalompionnen 
  • Het ontwikkelen van techniek

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport