Verschillende posities basketbal

Vraag jij je af welke verschillende posities er zijn bij basketbal? Wil je weten hoe ze de verschillende posities bij basketbal noemen? In dit artikel nemen we ze met je door.

posities basketbal

De 5 belangrijkste posities

In dit artikel leggen we je de 5-belangrijkste posities aan je uit. Mogelijk zijn er meer of zijn er andere benamingen voor. Echter zijn deze 5 het belangrijkst van allemaal.

Point guard

De point guard is de spelverdeler bij het basketbal. Belangrijk is dat deze speler het overzicht weet te bewaren zodat hij of zij het spel op eenvoudige wijze, snel weet te verdelen. Over het algemeen zijn dit type spelers klein van formaat. Althans, relatief gezien. Dit omdat ze hierdoor vaak flexibeler zijn. Een eigenschap die een point guard goed kan gebruiken.

Shooting guard

De shooting guard wordt met name beoordeeld op het aantal punten dat hij scoort. Dit type speler is vaak groot en atletisch en moet goed kunnen dunken en shooten. Uiteraard is flexibiliteit en snelheid voor de shooting guard ook van groot belang. Deze kan hij goed gebruiken om los te komen van zijn directe tegenstander.

shooting guard

Center

De center is vaak de grootste speler van een basketbalteam. Vaak wordt degene, zowel aanvallend als verdedigend, dicht bij de ring gepositioneerd. Hierdoor is hij of zij in aanvallend opzicht makkelijk aanspeelbaar waardoor degene direct gevaar kan stichten. In verdedigend opzicht is zijn lengte ideaal bij het blokkeren van een aanval van de tegenpartij.

Small forward

Mocht je denken dat een small forward staat voor een kleine aanvaller, dan heb je het mis. Gemiddeld genomen is de small forward 1,95 meter groot. Dit type speler is gericht op het helpen bij het scoren.

Power forward

De power forward is vaak een krachtig en lange atleet met een agressieve en oplettende speelstijl. Deze speler pakt rebounds, blokkeert schoten van tegenstanders en scoort van dichtbij.

Relevante producten

  • Sportx Basketbalring
  • Dunkshot P.Basketball Sytem
  • Spalding Basketbal – oranje/ zwart/ goud

Misschien vind je dit ook interessant?