Hoe leer ik dunken?

Is er een manier om het basketbal publiek nog uitzinniger te maken dan na een spectaculaire dunk? Waarschijnlijk niet. Om goed te kunnen dunken moet jij veel en goed trainen. Wil jij weten hoe je moet beginnen? In dit artikel helpen we je graag de juiste kant op.

leren dunken

Michael Jordan, Lebron James en Kobe Bryant konden allen dunken als de beste. Wat zij overheen hebben is hun bovengemiddelde lengte. Vanzelfsprekend is het voor het dunkers handig om wat langer te zijn, maar ook de wat kleinere spelers kunnen met de juiste training een succesvolle dunk uitvoeren.

Beginnen met dunken

Wanneer je nog vrijwel geen ervaring hebt met dunken is het verstandig om het jezelf eerst wat makkelijker te maken. Oefen met een kleine bal (tennisbal/handbal/volleybal) en speel op een lagere basket. Dunk in het begin met een hand. Dit is wat minder spectaculair, maar wel beter voor het aanleren van de techniek.

Dribbel met de bal in je sterke hand naar de basket. Zorg ervoor dat de bal volledig onder controle is. Spring met je afzetbeen (het been aan de tegenovergestelde kant van je sterke hand), strek je arm omhoog en duw de bal door de basket wanneer je op het hoogste punt van jouw sprong bent. Noot: Waarschijnlijk voelen de eerste sprongen erg onwennig en gaat het nog niet zo goed. Dit is volkomen logisch en totaal niet erg. Blijf stug doorgaan en analyseer jouw sprongen en die van andere basketballers.

dunken leren

Aandachtspunten

Blijf oefenen is het belangrijkste aspect van het leren van dunken. Door eerst met een kleine bal te oefenen leer je het benaderen van de basket steeds beter. Wanneer je merkt dat het met een tennisbal steeds beter gaat ben je toe aan de volgende stap. Om veilig en succesvol te dunken hebben we nog twee aandachtspunten voor je:

Landing

De landing van de dunk is erg belangrijk. Wanneer je niet aan de landing denkt loop je het risico om hard te vallen. Zorg ervoor dat je op beide voeten landt en veer mee met je lichaam. Dit zorgt ervoor dat de schok van jouw hoge sprong goed wordt verwerkt door het lichaam.
Niet aan de basket hangen: Soms zie je spelers die even aan de basket blijven hangen. Dit is ten eerste verboden, tenzij er iemand onder de basket ligt, en is onveilig. Door de snelheid van jouw sprong kunnen je benen doorzwaaien en beland je plat op je gezicht.

Schoenen

Een goed paar basketbalschoenen zijn essentieel voor het dunken. Ze verbeteren je dunks en bieden meer veiligheid en controle.

Relevante producten

  • Sportx Basketbalring
  • Dunkshot P.Basketball Sytem
  • Spalding Basketbal – oranje/ zwart/ goud

Misschien vind je dit ook interessant?