Schansspringen: wat is er de bedoeling van?

Ben je groot sportfanaat en vraag jij je af wat de bedoeling is van schansspringen? Is er schansspringen op TV en ben je benieuwd naar de ins en outs van deze sport? In dit artikel nemen we het met je door.

schansspringen

Wat is schansspringen?

Schansspringen is een sport die op ski’s beoefend wordt. Bedoeling is om zo ver mogelijk en zo mooi mogelijk van een helling (‘de schans’) te springen. De sport is voornamelijk een individuele sport en wordt zowel in de zomer als in de winter beoefend. Zij het dat de winter het meest gangbaar is, dit omdat er dan al sneeuw ligt en deze niet kunstmatig hoeft te worden aangebracht.

Is schansspringen een Olympische sport?

Het antwoord hierop is ja. Schansspringen is al sinds de eerste Olympische winterspelen in 1924 een Olympische sport. Dat jaar werden de spelen gehouden in de Franse hoofdstad Parijs en wist de Noor Jacob Tullin Thams de gouden plak te veroveren.

puntentelling schansspringen

Puntentelling bij schansspringen?

Zoals gezegd gaat het bij schansspringen om de verte en de schoonheid van de sprong. Beiden hebben invloed op de puntentelling.

Als een springer precies op het K-punt belandt krijgt het 60 punten. Elke meter die het verder springt levert 1,8 punten op. Ditzelfde geldt overigens andersom. Op het moment dat je een meter voor het K-punt landt, lever je 1,8 punten in.

De stijl van de sprong wordt beoordeel door een 5-tal juryleden. Zij kijken naar de aanloop, afsprong, vlucht en landing. Na de sprong moeten zij direct een score doorgeven tussen de 0 en de 20. De hoogst gegeven en laagst gegeven scores worden vervolgens weggestreept. En hetgeen wat overblijft wordt bij elkaar opgeteld.

Tel vervolgens beide puntentellingen bij elkaar op en je hebt de eindscore te pakken. Degene die aan het eind van de strijd de meeste punten heeft verzameld, wint de wedstrijd.

Belangrijk om te weten is dat er bij elke sprong naar de windomstandigheden wordt gekeken. Dit wordt vervolgens vertaald in bonuspunten, zij het positief of negatief. Dit kan dus per sprong verschillen. Dit omdat de wind kan afnemen, toenemen of kan draaien. Door te werken met dit puntensysteem wordt een extreem windvoordeel of een extreem windnadeel de kop in gedrukt.

Wat is een K-punt?

Hierboven hebben we het in het kort over het K-punt. En een K-punt is een punt op de baan die op een bepaalde afstand ligt. Deze afstand is een afstand die onder normale omstandigheden door goede schansspringers veilig kan worden behaald.

Verschillende schansen

Voor officiële wedstrijden zijn verschillende schansen. Elke schans heeft een ander K-punt. We sommen het 3-tal wedstrijdschansen voor je op:

  • Kleine schans: K-waarde 80-100m
  • Grote schans: K-waarde 100-130m
  • Skivliegschans: K-waarde 145-185m

Misschien vind je dit ook interessant?