Tips voor beginnend skiërs

Ben jij een fanatiek ski liefhebber? Of ga je voor het eerst op wintersport en ben je benieuwd naar handige tips voor het skiën? In dit artikel nemen we een aantal praktische aandachtspunten met je door.

tips skiën

Blijf voor je kijken

Bij skiën is het heel belangrijk dat je ver vooruitkijkt. Dat klinkt misschien heel logisch maar in de praktijk zien we dat veel mensen geneigd zijn om naar de ski’s te kijken of naar het gedeelte vlak voor de ski’s.

Dat willen we echter van harte afraden. Dit om het eenvoudige feit dat je op deze manier geen idee hebt van je veranderende omgeving. Hierdoor kun je niet anticiperen op wat er komen gaat en is de kans op een ongeluk of val een stuk groter.

aandachtspunten voor skiërs

Positie van je armen

Het positioneren van je armen is ontzettend belangrijk. Zo is het de bedoeling dat je de armen voor je houdt. Dit omdat je hierdoor automatisch voorkomt dat je achteruit gaat leunen.

Daarnaast is het de bedoeling dat je de armen zo neer zet dat ze breder staan dan je schouders. Dit komt je stabiliteit ten goede. Je maakt jezelf op deze manier een stuk breder en de kans dat je zijdelings komt te vallen neemt hierdoor sterk af.

Niet te hard

Bij skiën is het belangrijk dat je niet harder gaat dan je wilt. Dit omdat jij je dan niet veilig voelt en comfortabel skiën in dat geval ver weg lijkt. Om te voorkomen dat je te hard gaat hebben we een tip voor je die je in de bocht kunt uitvoeren. Draai aan het einde van de bocht de ski richting de berg. Hierdoor neemt je tempo aanzienlijk af. Dit komt omdat ski’s niet berg op kunnen maar wel berg af. Hierdoor neemt het tempo dus af en kun je een lange tijd comfortabel, veilig en gecontroleerd skiën.

Hele voet gebruiken

Mocht je tijdens het skiën regelmatig de skischoen in je kuiten voelen, dan sta je te veel op je hak. In dat geval raden we aan om iets meer richting je tenen te bewegen. Hierdoor sta je op je hele voet en heb je meer controle over de hele ski. Hierdoor ben je een stuk wendbaarder en draait de ski gemakkelijker.

Skischoenen goed sluiten

Je skischoenen zijn bij het skiën ontzettend belangrijk. Het is dan ook belangrijk dat je schoenen kiest die comfortabel zitten en goed aansluiten. Mocht je die hebben maar na een tijdje skiën merken dat er meer ruimte tussen jouw voet en de skischoen zit? Maak dan tijd vrij om deze goed aansluitend te maken. Want alleen met skischoenen die goed sluiten kun je relaxt en comfortabel skiën.

Misschien vind je dit ook interessant?