Tips tegen spierpijn

Heb je na een flinke sportsessie last van spierpijn? Vraag jij je af wat je tegen spierpijn doen? In dit artikel nemen we meerder tips met je door die je kunnen helpen bij het verminderen van spierpijn!

tips tegen spierpijn

Hoe ontstaat spierpijn?

Spierpijn kan zich op verschillende momenten voordoen. Zo kun je tijdens de inspanning al spierpijn krijgen maar kun je ook spierpijn krijgen na jouw training en/of wedstrijd.

Zodra spierpijn tijdens jouw wedstrijd en/of training ontstaat komt dat door het feit dat de belasting op de spieren zo groot is dat het de afvalstoffen (zoals melkzuur) niet meer kwijt kan.

Ontstaat er spierpijn na jouw intensiteit dan komt dat omdat de spieren beschadigd zijn geraakt. Deze pijn kan direct na de intensiteit voelbaar zijn maar het kan ook nog één of twee dagen duren. Door je spieren zwaar te belasten of zwaarder te belasten dan ze gewend zijn ontstaan er kleine scheurtjes in de spieren. Dit maakt de pijn die je in de spieren voelt.

spierpijn voorkomen

Voorkomen van spierpijn

Laten we vooropstellen dat spierpijn door sporten niet altijd te voorkomen is. Toch kun je de kans erop of de ernst van de spierpijn wel beperken. We nemen een aantal mogelijkheden met je door.

Goede warming-up

Het doen van een goede warming-up is ontzettend belangrijk. Tijdens een warming-up warm je spieren op en bereid je ze voor op wat er komen gaat. Hierdoor wordt het gat tussen niets doen en de zware belasting een stuk kleiner. Hierdoor neemt de kans op blessures en spierpijn flink af.

Cooling down

Een cooling down heeft hetzelfde effect als een warming-up, zij het dat ’t dan andersom is. Bedoeling van een cooling down is dat je de intensiteit van je training langzaam afbouwt. Dit is belangrijk om het laatste beetje melkzuur in je lichaam te verbranden.

Melkzuur ontstaat wanneer je volle bak en op een hoge intensiteit aan het sporten bent. Aangezien een cooling-down bestaat uit beweging met een lage intensiteit, maak je geen nieuw melkzuur aan maar geef je het hart en de spieren wel de kans om de laatste beetjes te verbranden.

Drink voldoende water

Om te voorkomen dat je hevige spierpijn krijgt is het heel belangrijk om voldoende water te drinken. Hierdoor is het voor je lichaam makkelijker om de afvalstoffen te verwerken, krijgen je spieren voldoende voedingstoffen en verminder je de kans op kleine ontstekingen.

Gebruik een foamroller

Een foamroller is een soort schuimachtige koker die je helpt bij het verminderen van je spierpijn. Door de foamroller te gebruiken verminder je de spanning in de spieren en bindweefsel waardoor vloeistoffen, die zich na inspanning in de spier ophopen, worden verplaatst.

Door de verplaatsing help je de bloedsomloop waardoor de afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Daarnaast worden de voedingsstoffen en het zuurstof beter verdeeld waardoor de zwaar getroffen plekken eerder zullen herstellen.

  • Matchu Sports – foam roller extra
  • Matchu Sports – Foam roller 

Voldoende slapen

Om goed te kunnen herstellen van jouw training en/of wedstrijd is het van cruciaal belang om voldoende te slapen. Het slapen zorgt voor rust in je lijf en zorgt dat deze kan herstellen van je zware training of wedstrijd. Daarnaast is voldoende slaap van belang bij het behouden van je spiermassa. Het is namelijk zo dat wanneer je te weinig slaapt je de afbraak van spiermassa stimuleert.

Een volwassen persoon heeft normaal gesproken aan 7 tot 9 uur slaap per dag voldoende. Hoeveel slaap je exact nodig bent is per persoon verschillend. Zij het dat mensen die veel sporten of een druk bestaan hebben meer slaap nodig zijn dan mensen die weinig sporten of een rustig bestaan hebben.

Licht trainen

Heb je last van spierpijn? Dan raden we aan om de dag(en) erna rustig te gaan trainen. Door rustig te sporten komt de bloedsomloop opgang waardoor de spieren meer zuurstof en meer voedingstoffen krijgt. Deze zijn van essentieel belang bij het herstel.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport