Wat is curling voor een sport?

Curling is een wintersport waarbij het draait om precisie, communicatie en samenwerking. Het spel heeft wat weg van jeu de boules, maar wordt gespeeld op ijs en heeft geen ballen die gegooid moeten worden, maar stenen die geschoven moeten worden. Het spel is ontwikkeld in Schotland en is een officiële Olympische Wintersport sinds 1988. Wil je meer weten over curling? Lees dan vooral verder!

wat is curling

Spelvoorwaarden & de baan

Curling wordt gespeeld tussen twee teams die elk 4 spelers hebben. De captain van elk team bepaalt een tactiek waaraan de spelers zich moeten houden. Over de tactische keuzes gaan we verderop in dit artikel meer in. Elke ploeg heeft acht stenen te gooien. Deze stenen zijn van graniet, 19,1 kilo zwaar en hebben een handvat. De steen raakt het ijs aan via een ring aan de onderkant. De stenen glijden over een baan van 4,3 ,meter breed en 42,5 meter lang. De baan wordt voorafgaand aan de wedstrijd ingespoten met een bepaalde waterspray die gelijk bevriest en ervoor zorgt dat de baan glad en voorspelbaar wordt.

curling stenen

De curlingbaan bevat meerdere lijnen met verschillende betekenissen, geven een paar belangrijke:

  • Het ‘huis’: Dit zijn de gekleurde cirkels op het veld. De bedoeling is dat de spelers de stenen van de ene kant van het veld in het huis aan de andere kant schuiven.
  • De centerline: Deze lijn loopt dwars door de rozen van beide gekleurde cirkels. Deze baan wordt als ideale lijn gezien, mits deze niet geblokkeerd wordt, om te steen te schuiven.
  • De teeline: deze loopt in de breedte dwars door de roos van het ‘huis’.
  • De backline: Deze lijn geeft de achterkant van het ‘huis’ aan.

Spelverloop

Elke speler gooit per end, te vergelijken met een set in tennis, om en om met de tegenstander twee stenen. Per end worden er dus 16 stenen gegooid. De bedoeling is om de stenen zo dicht mogelijk bij het midden van ‘het huis’ te krijgen. Er kunnen namelijk alleen punten worden gescoord in een end als jouw steen dicht bij het midden ligt.

De meeste wedstrijden duren 10 ends, dit komt in het algemeen neer op zo’n 2,5 uur. De aanvoerder begint met het schuiven van de eerste steen. Zijn teamgenoten vegen indien nodig het ijs voor de steen weg om de baan te beïnvloeden. Dit vegen is één van de belangrijkste aspecten van het curling en gebeurt in nauw overleg en op het teken van de captain. Door goed veegwerk kan een steen tot wel drie meter verder komen.

regels curling

Strategie

De aanvoerder (ook wel: ‘skip’) bepaalt de strategie. Elke steen heeft een ander doel om gegooid te worden. Zo kan hij dienen als:

  • Guard: Om de baan voor de tegenstander te blokkeren
  • Take-out: Om de steen van de tegenstander weg te slaan
  • Draw: Om punten te scoren

Het team dat de laatste steen mag gooien, de zogenaamde ‘hammer’, heeft natuurlijk een voordeel. Zij kunnen met deze steen de hele end op zijn kop zetten.

Misschien vind je dit ook interessant?