Hoe onderhoud ik mijn ski’s?

Heb je net een prachtige skivakantie achter de rug? Of moet je nog weg en wil je nu al weten hoe jij je ski’s moet onderhouden? In dit artikel nemen we de noodzaak, tips en aandachtspunten met je door.

ski onderhoud

Onderhoud van ski’s is heel belangrijk

Veel mensen zijn geneigd om het onderhoud van ski’s te laten verslonzen. Vaak wordt er gedacht dat de toegevoegde waarde wel mee valt. Of men denkt dat één keer in de twee jaar een beetje onderhoud wel voldoende is. Echter is dit niet zo. Voor maximaal ski plezier raden we aan om voldoende aandacht aan het onderhoud te besteden.

Het grote verschil

Eigenlijk zou je goed onderhouden ski’s moeten afwisselen met slecht onderhouden ski’s. In dat geval merk je het verschil direct. Zo heb je met ski’s die slecht zijn onderhouden minder controle, grip en glij en snij je moeilijker door de sneeuw heen. Dus mocht je dit ervaren dan raden we aan om opzoek te gaan naar een vakman die je kan helpen bij het ‘ready’ maken van je ski’s.

Een slecht onderhouden ski kun je ook vaak herkennen. Slaat het zwarte belag wit uit? Dan is dat een teken dat je ski’s te droog zijn. Iets wat je wilt voorkomen aangezien dit ten koste gaat van je skiplezier en ten koste gaat van de duurzaamheid van je ski’s.

Om te voorkomen dat dit nogmaals gebeurd is het van belang om frequent wax aan te brengen.

ski onderhoud

Slijpen van de ski’s

Bij ski-onderhoud is het slijpen van de staalkanten van groot belang. Hierdoor verbeter je de structuur van de ski’s wat ten goede komt van de glij en stuur eigenschappen.

De kanten van de ski’s kunnen op verschillende graden geslepen worden. De meeste wintersporters kiezen voor 89 graden. Dit is vrij allround en gangbaar. Echter kiezen wedstrijdskiërs en professionals vaak voor een lager getal. De ski wordt hierdoor spitsvormiger waardoor er extreem direct en agressief geskied kan worden.

Onderhoud van het belag

Na het slijpen is het van belang om het belag onderhanden te nemen. In dat geval wordt het belag eerst geslepen en schoongemaakt. Vervolgens worden bramen, sneetjes en andere beschadigingen gerepareerd. Dit wordt gedaan om de onderkant van het belag zo ‘vlak’ mogelijk te maken. Een zo vlak mogelijk belag zorgt voor meer controle en grip.

Om het belag maximaal te beschermen wordt er wax aangebracht. Daarnaast zorgt het voor goede afvoer van het vocht en maakt het dat je beter glijdt.

Wax is in verschillende soorten te krijgen. Welke je het beste kunt kiezen is afhankelijk van de temperatuur van de sneeuw. Mocht je hier niet uitkomen dan raden we aan om advies te vragen.

Conclusie

De conclusie van het verhaal is dat het heel belangrijk is om je ski’s regelmatig te onderhouden. Echter is het moeilijk aan te geven hoeveel onderhoud nou goed is. Dit omdat het afhankelijk is van de intensiteit waarmee je skiet. Ski jij één keer per jaar? Of ski je 60 dagen in een jaar? Dat maakt natuurlijk nogal een verschil.

Om een indicatie te geven gaan we uit van de gemiddelde wintersportliefhebber die één keer per jaar op wintersportvakantie gaat.

Die adviseren we om minimaal één keer per jaar de ski’s volledig te laten onderhouden. Vaak wordt deze volledige onderhoudsbeurt vlak na de wintersportvakantie gedaan. Hierdoor heb je bij de volgende vakantie direct goed onderhouden ski’s en kun je ze in alle rust, veilig opbergen.

Een volledige onderhoudsbeurt bestaat uit het slijpen van de ski’s, het onderhoud van het belag en het aanbrengen van de wax.

Zij het dat het aanbrengen van wax veel frequenter kan plaatsvinden. In onze ogen kun je dit beter te vaak dan te weinig doen.

Misschien vind je dit ook interessant?