Wanneer zijn ski’s versleten?

Sta jij geregeld op ski’s en vraag jij je af wanneer je ski’s zijn versleten? Of ben je een verfijnd skiër en wil je weten hoe je de levensduur van je ski’s kunt verlengen? In dit artikel gaan we daar verder op in!

versleten ski's

Hoe lang kunnen mijn ski’s mee?

Het is moeilijk om vast te stellen hoe lang je ski’s meekunnen. Dit omdat het afhankelijk is van verschillende factoren. Eén van die factoren is hoe jij omgaat met je ski’s. Zodra je verstandig en zuinig omgaat met je ski’s kun je er over het algemeen langer mee doen dan wanneer je ze onzorgvuldig behandeld.

Ervan uitgaande dat je de ski’s goed onderhoud moet je er rekening houden mee houden dat je ski’s na zo’n 80 á 100 skidagen aan vervanging toe zijn. Binnen deze dagen zijn de eigenschappen van je ski’s het meest optimaal. Dat wil zeggen dat ze de optimale spanning en energie hebben. Hierdoor reageren ze beter op jouw bewegingen en is het draaien van bochten een stuk eenvoudiger.

Echter, en dat is al eerder benoemd. Is het afhankelijk van heel veel dingen. Heb je bijvoorbeeld een winter met slechte sneeuwcondities achter de rug? Dan zal dit logischerwijs in negatieve zin invloed hebben op de houdbaarheid van je ski’s.

Daarnaast is het goed om in acht te nemen dat je ski’s ook minder worden terwijl je ze niet gebruikt. Het jaren in de kast laten liggen betekent dus niet dat je er veel langer mee doet. Niet gebruikte ski’s verliezen namelijk ook spanning en energie. Hierdoor zal het skiën een stuk moeilijker gaan en minder comfortabel aanvoelen.

vervangen ski's

Staalkanten en belag

De staalkanten en het belag worden tijdens het skiën altijd aangetast. Zeker wanneer je in situatie(s) terecht komt waarbij je over steentjes of andere objecten heen skiet. Het zorgt voor kleine of grote beschadigingen in het glijvlak van de ski.

Mocht dit het geval zijn dan is het zaak om deze direct te laten repareren. Zodra je hier mee wacht wordt de scheur alsmaar groter waardoor de ski mogelijk niet meer te repareren is.

De staalkanten kunnen door een aanvaring met stenen of andere objecten loskomen. Mocht je dit constateren dan is het zaak om deze direct te laten repareren. Staalkanten zijn namelijk onmisbaar en hebben grote invloed op de prestaties van je ski.

Controleer de skibindingen

Ski bindingen zorgen ervoor dat je schoen vast op de ski zit. Echter als er te veel kracht loskomt moet de binding automatisch losgaan.

Nu is het zo dat het bepalen van de hoeveelheid kracht voor iedereen anders is. Dit wordt bepaald aan de hand van het gewicht van de skiër, de lengte van de schoen en de skistijl van degene (hoe agressief). De zogenaamde Z-waarde die in de ski wereld ook wel DIN wordt genoemd.

Over het algemeen gaan de skibindingen net zo lang mee als de ski’s. Zij het dat het raadzaam is om de skibindingen voorafgaand aan het skiseizoen nogmaals goed te controleren.

Het is namelijk ontzettend belangrijk dat de skibinding losschiet op het moment dat dit moet. Dit moet dus niet te vroeg en niet te laat gebeuren. Daarom is het advies om de DIN-waarde opnieuw vast te stellen en te controleren.

Door dit steevast voor je wintersporttrip te doen ga je met een veilig gevoel op pad.

ski binding controleren

Onderhoud van de ski’s

Het goed onderhouden en goed omgaan met je ski’s heeft een positieve invloed op de levensduur van je ski’s. Hieronder sommen we enkele praktische tips voor je op:

  • Wax je ski’s regelmatig
  • Vul krassen in het belag direct op
  • Laat je ski’s slijpen wanneer het nodig is
  • Zorg dat je de ski’s goed afdroogt
  • Berg ze los van elkaar op

Misschien vind je dit ook interessant?