Wat wordt er binnen het schaatsen met harken bedoeld?

Ben jij een groot liefhebber van sport en kijk je ook graag naar schaatsen? Of kijk je toevallig naar schaatsen en hoor je de commentator, een expert of een verslager spreken over ‘harken’ binnen het schaatsen en vraag jij je af wat dit zou betekenen? Harken zegt vaak iets over de techniek die iemand hanteert. Wil jij weten wat harken nou precies is en in welke sporten ze nog meer over harken spreken? Lees dan dit artikel!

wat bedoelen ze met harken

Schaatsen

Schaatsen is een echte Nederlandse sport. Bedoeling is om, ongeacht de afstand die je schaatst, zo snel mogelijk de finishlijn te bereiken. Hiervoor is veel kracht, power en conditie voor nodig. Daarnaast is het heel belangrijk dat je een goede schaatstechniek hebt. Sterker, dit is misschien wel het belangrijkste aspect. Dit omdat als je schaatst met een goede techniek je minder moeite hoeft te doen om snelheid te maken. Zo kan je langer op een hoge snelheid blijven schaatsen en heb je dus meer kans om te winnen.

Harken

Harken is een term die niet alleen binnen het schaatst wordt genoemd. Ook wielerliefhebbers zijn hier bekend mee. Met harken wordt het schaatsen/ fietsen met veel kracht bedoeld. Vaak gaat dit gepaard met een slechte techniek. Iets wat je voorkomen wilt aangezien het ten koste gaat van kracht, snelheid en conditie. Uiteindelijke zorgt dit dus ook voor een slomere schaatsrit.

Ontstaan van harken

Je vraagt je natuurlijk af: hoe kan het zo zijn dat ervaren schaatsers die elke dag op het ijs staan een slechte techniek hanteren? Zij kunnen toch immers elke dag hierop oefenen? Het antwoord is vrij simpel. Techniek is vaak vrij gedetailleerd. Dat wil zeggen, dat een centimeter te hoog zitten of een centimeter te laag zitten op topniveau al van groot verschil kan zijn. Je zou denken dat dit niet zo spannend is. Echter, als je last hebt van een zere rug of stramme spieren dan kan het maar zo zijn dat je een bepaalde houding niet tot nauwelijks kunt aannemen. Op het moment dat dit het geval is en je begint met schaatsen dan probeer je op een andere manier snelheid te maken. Dit ziet er dan vaak minder gestroomlijnd en erg moeizaam uit. En dat is precies de manier waarop harken ontstaat.

Misschien vind je dit ook interessant?