Schaatsen kopen: waar moet je op letten?

Ben jij van plan om schaatsen te gaan kopen? Vraag jij je af waarop je moet letten bij het aanschaffen van schaatsen? Door bij het aankopen van schaatsen op de juiste punten te letten en goed geïnformeerd te werk te gaan kun je met jouw aankoop jaren vooruit. Wil je weten waarop je moet letten bij het kopen van schaatsen en wat de aandachtspunten zijn? Lees dan dit artikel!

schaatsen kopen

Nieuw of tweedehands

De vraag die jij jezelf moet stellen is, wil je graag nieuwe schaatsen of tweedehands schaatsen? In de praktijk merken wij dat met name beginners voor tweedehands schaatsen kiezen. Hierdoor heb je kwalitatief goede schaatsen voor een redelijk zachte prijs. Wel zo handig als blijkt dat je schaatsen wel leuk vindt, maar niet op regelmatige basis.

Veel gevorderde schaatsers kiezen voor nieuwe schaatsen. Zij zijn bekend met de sport en weten dat ze regelmatig de schaatsen onderbinden. In veel gevallen vinden gevorderde schaatsers het dan ook niet erg om de portemonnee te trekken. Sterker nog, ze doen het met alle plezier. Dit omdat ze graag gebruik maken van materiaal die bij hen past.

Niet te groot en niet te klein

Het is belangrijk om de juiste maat schaats aan te schaffen. Dit lijkt heel logisch maar er zijn heel veel beginnend en ervaren schaatsers die een te kleine of een te grote schaats aanschaffen. Dit is logischerwijs niet wenselijk. Het kan namelijk de nodige klachten met zich meebrengen, voorbeelden daarvan zijn:

  • Koude voeten
  • Schaatsknobbels
  • Hielspoor

Echter is het wel zo dat schaatsen vaak een maatje kleiner kunnen worden gekocht. Dit omdat je de voet niet afwikkelt. Hierdoor heb je minder ruimte nodig dan bijvoorbeeld in een schoen of laars.

Gebruik geen steunzolen

Bij veel sporten worden steunzolen gebruikt. Deze dragen bij aan een betere afwikkeling van de voet. Echter wikkel je bij het schaatsen de voet niet af. Daarom is het advies om je steunzolen niet in de schaatsen te stoppen. Het zorgt er namelijk voor dat je anders op je schaats staat. Gevolg hiervan is dat het moeilijker wordt om de juiste schaats techniek te hanteren.

Stabiliteit of bewegingsvrijheid?

Vroeger had je de klassieke noren. Dit zijn schaatsen met een lang ijzer en een lage schoen. Echter zijn er tegenwoordig veel meer schaats modellen. Deze modellen zijn ontwikkeld voor eenieder die wil schaatsen. Om je een beeld te geven nemen we de verschillende modellen met je door.

schaatsen kopen

Noren

Voordeel van dit type schaats is dat je veel bewegingsvrijheid hebt. Nadeel is echter dat wanneer je slechte enkels hebt of een beginnend schaatsers bent moeite hebt om stabiliteit te houden.

Combinoren

Dit type schaats is een combinatie van de klassieke noren zoals die hierboven omschreven staat en de ijshockey schaats. Grootste voordeel van de combi Noor is dat die ontzettend veel stabiliteit biedt.

Het nadeel is echter dat je bewegingsvrijheid vrij beperkt is. Dat klinkt niet echt als een probleem. Alleen de praktijk wijst uit dat op dit type schaats moeilijk is om de juiste schaats techniek aan te leren.

Comfortnoren

Een comfort noor is een combinatie tussen de combinoor en de klassieke noor. Comfortnoren hebben net als de combinoor een verhoogde schoen, zij het dat deze veel minder hard is. Hierdoor ondervindt je stabiliteit, bewegingsvrijheid en comfort in één.

Vergeleken met de combinoor heb je dus minder stabiliteit maar meer comfort en bewegingsvrijheid. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om de juiste schaatstechniek aan te leren.

Klapschaats of niet?

Klapschaatsen klinkt misschien heel erg professioneel. Maar in de praktijk valt dat reuze mee. Heb je voldoende balans en kun jij je goed zijwaarts afzetten? Dan is de stap naar klapschaatsen snel gezet.

Grote voordeel van een klapschaats is dat je afzet veel langer is. Dit omdat je tijdens de afzet het hele ijzer op het ijs kan houden. Je kunt hierdoor meer kracht vanuit de kuitspier overdragen waardoor je sneller gaat maar ook energie bespaard.

Misschien vind je dit ook interessant?