Hoe moet je schaatsen onderhouden?

Ben je een fanatiek schaatsliefhebber? Of ben je van plan om vaker te gaan schaatsen? Vraag jij je af hoe jij jouw schaatsen het beste kunt onderhouden? In dit artikel nemen we het in overzichtelijke stappen met je door!

schaatsen onderhouden

Droog maken van de schaatsen

Zodra je geschaatst hebt zijn de ijzers van je schaatsen nat geworden. De eerste stap van het onderhoud is een hele simpele maar misschien wel de belangrijkste. En dat is dat je de ijzers goed droog maakt. Dit is van cruciaal belang omdat je ijzers anders kunnen gaan roesten.

Invetten met olie of vaseline

Zoals gezegd is het droogmaken van de ijzers bedoeld om roest te voorkomen. En datzelfde geldt voor het invetten van de ijzers. Door de ijzers goed in te vetten breng je als het ware een bescherminglaag aan. Deze laag beschermt de ijzers en beperkt de kans op roest.

Om het metalen gedeelte in te vetten zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je de ijzers insmeren met olie, vaseline of vet. Belangrijk is wel dat, mocht je vaseline erop smeren dat je kiest voor zuurvrije vaseline. Dit omdat vaseline met zuur de ijzers kan aantasten waardoor je alsnog niet gewenste resultaat bereikt.

Persoonlijk zouden wij kiezen voor naaimachine- of smeer- olie. Dit omdat dit vloeibaar is waardoor het niet klontert.

NIET in de hoes

Veel schaatsers bergen hun schaatsen op in een hoes. Echter is dat niet aan te raden. Dit omdat de hoes vaak vochtig is. Het opbergen van de schaatsen in een vochtige hoes zorgt alsnog voor roest. Iets wat je te allen tijde wilt voorkomen.

schaatsen onderhouden

Op een droge en veilige plek

Zodra je schaatsen opbergt is het belangrijk dat je een veilige en droge plek uitzoekt. Dat de schaatsen droog opgeborgen moeten worden hoef ik niet meer uit te leggen. Dat heeft alles te maken met het voorkomen van roestvorming. Echter is het ook belangrijk om een plek te kiezen die veilig is. Je wilt namelijk voorkomen dat de schaatsen komen te vallen. Dit omdat dit ten koste kan gaan van de kwaliteit van de ijzers. Maar naast dat kan het ook hele onveilige situaties opleveren. Je moet er bijvoorbeeld niet aan denken dat de punt van het ijzer op je hoofd terecht komt.

Regelmatig slijpen

Het regelmatig slijpen van de schaatsen is een belangrijk onderdeel bij schaatsonderhoud. Een scherpe schaats zorgt voor meer grip, comfort en snelheid. Schaatsen slijpen is niet moeilijk maar dient wel nauwkeurig te gebeuren. Je kunt ervoor kiezen om het zelf te doen maar je kunt hiervoor ook een vakman inschakelen.

Nieuwe rondingen in slijpen

Dit staat in nauw verband met het slijpen van de schaatsen. Schaatsen hebben namelijk een ronding in de ijzers. Dat is goed te zien wanneer je de ijzers van de schaatsen tegen elkaar aanhoudt. Als het goed is zie je dan een kleine spleetjes aan de uiteindes van de ijzers.

Deze ronding is van groot belang en dient één keer in de zoveel tijd opnieuw aangebracht te worden. Ons advies is om dit te laten doen door een vakman. Zij beschikken vaak over apparatuur die machinaal nieuwe rondingen kunnen inslijpen.

Misschien vind je dit ook interessant?