Wat is makkelijker snowboarden of skiën?

Veel mensen die voor het eerst gaan wintersporten vragen zich af of ze zullen gaan skiën of snowboarden. De moeilijkheidsgraad van beiden is daarin een belangrijk argument. Velen zeggen dat skiën, zeker voor mensen die de 40 gepasseerd zijn, makkelijker is aan te leren dan snowboarden. In dit artikel bespreken we of dit ook daadwerkelijk het geval is.

snowboarden of skiën

De eerste stappen en lessen

Het lopen op skischoenen geeft een heel ongecontroleerd gevoel in het begin. Je stampt lomp en onhandig naar de piste en bent blij als je op een vlak stuk bent aangekomen. Op het vlakke oefenweitje kan je de ski’s aandoen en jezelf wat vooruit prikken. Snowboarders hebben het in de fase wat gemakkelijker. Hun schoenen zijn vrij comfortabel. Wel moeten zij voor het aandoen van hun snowboard op de koude grond zitten en zichzelf omhoog hijsen. Skiërs kunnen gewoon blijven staan bij het bevestigen van de schoenen aan de ski’s.

De eerste lessen gaan voor skiërs over het algemeen vrij goed. Remmen, draaien en sturen gaat in de eerste les al vrij behoorlijk en de meeste skiërs worden hier erg enthousiast van. Voor snowboarders gaan de eerste lessen wat moeizamer. Zij rutchen voorzichtig naar beneden en liggen regelmatig op hun rug. Voor snowboarders is het in deze fase van het leerproces een kwestie van doorzettingsvermogen. Zeker wanneer zij hun kennissen en vrienden die zijn gaan skiën wel glijdend van de piste zien gaan.

wat is makkelijker: skieen of snowboarden?

Een stapje verder

Wanneer de eerste meters zijn gemaakt en ook de snowboarders steeds meer controle over hun board hebben is het tijd om techniek aan te brengen. Voor skiërs betekent dit dat zij van een ‘pizzapunt-bocht’ naar een parallelbocht moeten gaan. Dit vergt de nodige oefening en is voor veel skiërs erg lastig. Waar skiërs vaak veel tijd nodig hebben om de techniek te verbeteren, zijn deze stappen voor snowboarders vaak sneller te nemen. Wanneer zij eenmaal het snowboard onder controle hebben kunnen zij al vrij snel bochten maken. Na een paar oefeningen gaan zij al van de blauwe piste onder leiding van hun skileraar.

Skiliften en après-ski

Gondels zijn de favoriete liften van een snowboarder. Zij maken hun snowboard los, lopen gemakkelijk naar de gondel en stappen in. Skiërs moeten ook hun ski’s losmaken, maar lopen ietwat onhandig rond. Boven op de piste zijn er verschillende andere liften. Sleepliften zijn voor beiden een aangename lift. Stoeltjesliften zijn minder geliefd bij snowboarders. Zij moeten namelijk één van hun bindingen losmaken en zitten nogal onhandig in de stoel gedurende hun tocht omhoog. Vanwege de comfortabele schoenen is de après-ski voor snowboarders gemakkelijker vol te houden dan voor skiërs. Skiërs kunnen namelijk pijn hebben van hun voeten vanwege hun onhandige schoenen, al zijn hier achter de bar voldoende wondermiddeltjes voor te vinden ;).

Conclusie

In het begin zullen skiërs sneller stappen maken en erg enthousiast terugkeren van hun eerste les. Snowboarders hebben wat meer opstartproblemen en zullen moeten doorzetten. Wanneer de eerste stappen onder de knie zijn hebben snowboarders het makkelijker dan skiërs, die veel moeite hebben met het aanleren van de juiste techniek. Eigenlijk maakt het dus niet heel veel uit wat je kiest, als je daar maar volledig achterstaat en je voor de volle honderd procent inzet.

Misschien vind je dit ook interessant?