Veel voorkomende blessures onder skiërs en snowboarders

Niet zelden komen wintersporters gehavend en geblesseerd terug van hun vakantie. Dit is vanwege hun avontuurlijke vakantie natuurlijk niet zo verwonderlijk, maar wel heel jammer van hun verder leuke vakantie. Ben jij benieuwd naar wat de meest voorkomende blessures zijn onder wintersporters en wat hieraan te doen is? In dit artikel lichten we ze toe.

blessure wintersport

Kniebanden

Knieblessures zijn misschien wel de meest voorkomende blessures onder wintersporters. Voornamelijk skiërs ondervinden problemen aan één van hun knieën. Beginners kampen vaak met kniebanden die verstuikt of ingescheurd raken vanwege hun ‘pizzapunt-techniek’ (ook wel: ‘ploegstand’). Dit is de techniek die in het begin wordt aangeleerd om bochten te maken en te remmen. Naarmate een skiërs gevorderd raakt leert hij de paralleltechniek. Deze techniek is veel beter voor de kniebanden. Wees dus tijdens de eerste skilessen bewust van de gevolgen voor je knieën en oefen veel op het parallel nemen van bochten.

Voorste kruisband

Ook blessures aan de voorste kruisband zien we vooral terug bij skiërs. Doordat hun voeten vast staan in de ski’s en hun houding zitten de knieën op slot. Wanneer een skiër in zijn naar achter hellende houding zijn romp recht trekt komt er veel spanning op de voorste kruisband te staan. Hierdoor kan de band in- of afscheuren. Deze blessure gaat vaak gepaard met de klank van een ‘knakje’ in het gewricht. Voorste kruisband Veel voorkomende blessures onder skiërs en snowboarders blessures zorgen voor instabiliteit en kunnen op meerdere manieren, waaronder chirurgisch, worden verholpen. De leeftijd en het activiteitsniveau van de geblesseerde speelt een rol in hoe dit gedaan wordt. En goede skitechniek en het verstevigen van de beenspieren doormiddel van krachttraining kan deze blessures voorkomen.

Enkels

Daar waar skiërs hun knieën vaak blesseren hebben snowboarders een groter aandeel in het aantal enkelblessures. Bij sprongen komt er namelijk enorm veel druk op de enkels en kunnen de banden of het bot serieuze blessures oplopen. Deze blessures zijn te voorkomen door met beleid te snowboarden en oefeningen te doen. Oefeningen voor de voeten, de hiel en de kuiten kunnen enkelproblemen voorkomen.

Valblessures

Snowboarders vallen relatief vaker dan skiërs. Zij vangen zich vaak uit reflex op met hun handen. Hierbij kunnen polsen dubbelslaan en breken of inscheuren. Verder snowboarden met een gebroken pols is onverantwoord vanwege de grote kans op volgende valpartijen. Ook ribblessures zijn gevolgen van valpartijen. Ribblessures zijn moeilijk te verhelpen en hebben vooral rust nodig. Skiërs kunnen bij een val last hebben van het feit dat hun duim blijft hangen achter de stok en te ver naar achteren buigt. Hierdoor kan de duim breken. Wanneer de breuk te complex is zal dit chirurgisch moeten worden verholpen. Helaas zijn er weinig preventiemogelijkheden om valblessures te voorkomen.

Misschien vind je dit ook interessant?