Skibril kopen: waar moet je op letten?

Ben je van plan om een wintersportbril te kopen? En wil je weten waar je op moet letten? In dit artikel nemen we tips en aandachtspunten met je door.

skibril kopen

Verschil snowboardbril en skibril

We krijgen vaak de vraag of er een verschil zit tussen een snowboardbril en een skibril. Het antwoord daarop is nee. De werking, de functie en de look and feel van deze brillen zijn namelijk hetzelfde. Dat wil zeggen dat er geen onderscheid in zit. Zij het dat een wintersportbril over het algemeen een skibril wordt genoemd.

Waarom een skibril dragen?

Skiën of snowboarden zonder skibril kan hele gevaarlijke situaties opleveren. Om je een beeld te geven sommen we een aantal gevaarlijke situaties voor je op:

  • Tranende ogen tijdens de afdaling
  • Slecht zicht door kou en wind
  • Zeer hoge UV-straling, veel hoger dan bijvoorbeeld in Nederland

Het advies is dan ook om te allen tijde een skibril te dragen. Deze bescherm je namelijk tegen bovenstaande situaties. Door een skibril te dragen voorkom je een hoop ellende en zorg je ervoor dat jouw wintersportvakantie een groot succes wordt.

Is een skibril hetzelfde als een normale bril?

Een skibril is niet te vergelijken met een normale zonnebril. Sterker nog er zit een groot verschil tussen een skibril en een normale zonnebril. Zo is een goede skibril uitgerust met allerlei vernuftige technieken zoals dubbele glazen en ventilatiegaten. Deze technieken beschermen je o.a. tegen condensvorming Iets wat heel belangrijk is aangezien je tijdens een afdaling graag het zicht behoudt.

Daarnaast biedt een skibril doorgaans betere bescherming tegen UV licht. En heeft het als voordeel dat je een breed zichtveld hebt. Dit omdat het montuur van de bril, zoals dat bij een normale bril wel het geval is, niet in het zicht zit. Ook is een skibril ontworpen met het idee dat er een wintersporthelm gedragen wordt. Hierdoor sluit dat naadloos op elkaar aan wat in positieve zin bijdraagt aan het draagcomfort.

skibril kopen

Pas de helm en de bril

Een skibril passen dient altijd met skihelm te gebeuren. Dit omdat de skibril bij de skihelm moet passen. Het is heel belangrijk om dit in acht te nemen aangezien je wilt voorkomen dat je op jouw wintersportbestemming een nieuwe bril of skihelm moet aanschaffen. Iets wat theoretisch wel kan, zij het dat de prijzen daar vaak een stuk duurder zijn.

De kleur van de lens

Voordat je een skibril gaat kopen is het belangrijk dat je gaat nadenken over wanneer je de skibril het vaakst gebruikt. Gebruik je de bril voornamelijk bij mooi en zonnig weer of bij bewolkt en slecht weer? Dit is belangrijk om te bepalen omdat er verschillende soorten lenzen zijn.

Donkere en spiegelende glazen

Zo zijn skibrillen met donkere en spiegelende lenzen ideaal voor het skiën en snowboarden met mooi en zonnig weer. Dit omdat zij de felle zonnestralen en schitteringen het beste weten te weren.

Gele en oranje glazen

Gele en oranje glazen zijn daarentegen bedoeld voor het skiën met slecht en bewolkt weer. Deze houden vrijwel geen licht tegen waardoor je een helder zicht hebt. Daarnaast wordt het contrast verhoogd. Hierdoor kun je het één beter van het ander onderscheiden.

De slimme skibril

Er zijn ook hele slimme skibrillen te verkrijgen. Deze hebben een lens die zich aanpast aan het weerstype. Hierdoor heb je ongeachte het weer altijd goed zicht. Dit type bril is doorgaans wat duurder dan de reguliere brillen. Echter heeft het als voordeel dat je geen twee brillen hoeft aan te schaffen. Daarnaast ben je altijd goed voorbereid waardoor je met een gerust hart de pistes op kunt.

Vorm van de lens

Naast de kleur van de lens zijn er ook verschillende vormen. Deze vormen zijn te onderscheiden in twee categorieën, namelijk:

  • Cilindrische lens
  • Sferische lens

Cilindrische lens

De cilindrische lens is qua vorm vrij plat. Zeker als je dat vergelijkt met de sferische lens. Deze lens heeft als voordeel dat die goedkoper is dan de sferische lens. Echter kan deze lens voor ene vertekend beeld zorgen. Iets waar veel ervaren wintersporters niet op zitten te wachten. Vandaar dat zij ook vaker kiezen voor de kostbaardere variant.

Sferische lens

De sferische lens is in vergelijking met de cilindrische lens boller van vorm. Deze is vergelijkbaar met de vorm van je ogen. Hierdoor heb je een optimaal gezichtsveld. Iets wat tijdens het skiën en wintersporten erg prettig kan zijn. Dit type lens is duurder dan de cilindrische lens.

lens skibril

Maat van de bril

Over het algemeen zijn skibrillen in twee maten te krijgen. Namelijk in een kindermaat en in een volwassenmaat. Kijk hier vooraf goed na. De bril moet namelijk wel goed aansluiten. Een skibril op de groei kopen wordt dan ook erg afgeraden. Dit omdat condens bij een skibril die te los zit alsnog een kans krijgt.

Het uiterlijk

We raden aan om voornamelijk naar de functie van de bril te kijken. Echter mocht je nou de keus hebben tussen meerdere brillen. Dan is het natuurlijk erg mooi dat de bril past bij jouw wintersport outfit.

Misschien vind je dit ook interessant?