Tips om te leren snowboarden

Ben jij een winterliefhebber en zou je graag willen wintersporten? Ben je benieuwd naar de mogelijkheid om te gaan snowboarden? Lees voordat je gaat snowboarden dan eerst dit artikel vol tips voor beginnende snowboarders en kijk of het iets voor jou is.

tips snowboarden

Kijk eerst in Nederland

Wanneer jij wil gaan wintersporten is het goed om eerst in Nederland te kijken of het snowboarden iets voor jou is. In Nederland zijn verschillende indoorsneeuwhallen waar mensen kunnen snowboarden en al een beetje gevoel kunnen krijgen met het board. Het is aan te raden om les te nemen of om met iemand te gaan die jou wat kan leren.

Huren/lenen

Huur of leen de eerste keren een snowboard en eventueel de juiste kleding. Dit voorkomt dat je in de vervelende situatie komt dat je in jouw enthousiasme allerlei nieuwe attributen koopt, een tegenvallende snowboardervaring meemaakt en de spullen met een verlies weer van de hand moet doen.

Juiste kleding

Zorg voor de juiste kleding. Naast het feit dat de kleding warm en waterdicht moet zijn, moet je ook zorgen voor kleding met bewegingsruimte. Tijdens het snowboarden hanteer je een brede houding en val je nog wel eens. Te strakke kleding zorgt ervoor dat dit niet prettig gaat. Ook de sokken zijn belangrijk. Zorg voor warme en dikke sokken. Doe ze goed aan en zorg dat ze in de juiste maat zijn. Dit voorkomt onnodige pijn aan de voeten.

Door het vele vallen, wat in de begintijd zeker zal gebeuren, kun je veel last aan de kont krijgen. Hiervoor zijn speciale broeken te koop die onder jouw skibroek kunnen worden gedragen. Deze voorkomen een hoop pijn in de spieren.

Bepaal jouw voorste voet

Snowboarders dalen af met hun linker- of rechterbeen voor. Links voor (ook wel: ‘regular’) is gebruikelijk, maar niet voor iedereen de ideale manier. Voelt het met jouw linkerbeen naar voren niet goed? Probeer dan eens met jouw rechterbeen naar voren te snowboarden. Tip: een goede manier om te weten wat jouw ideale been is om je door iemand naar voren te laten duwen. Het been dat jij uit reflex aan de voorkant plaatst is doorgaans jouw voorkeursbeen.

Kies het juiste gebied en de geschikte pistes

Niet elk gebied waar sneeuw ligt is even ‘snowboardvriendelijk’. Zoek dus een gebied dat mooi glooiend is en brede pistes beschikt. Zo kun je in alle rust oefenen en werken aan jouw techniek. Qua liften is het voor een snowboarder lastig om in een stoeltjeslift te stappen. Kies dus voor een gebied met gondels en sleepliften.

De volgende gebieden staan bekend als prima snowboardlocatie:

  • Ehrwald, Oostenrijk
  • Val Thorens, Frankrijk
  • Breuil-Cervinia, Italie
  • Lofer, Oostenrijk
  • Les Menuires, Frankrijk
  • Winterberg, Duitsland

Misschien vind je dit ook interessant?