Het board
Zoals vele sporten waarbij er van een board gebruik wordt gemaakt is snowboarden afgeleid van surfen op het water. In 1964 droomde een jonge surffanaat ervan om van een besneeuwde berg af te surfen. De fanatieke surfer ontwikkelde een bord en liet dat een jaar laten produceren. In de jaren die volgden werden er meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Vanaf 1970 begon het bedrijf ‘Winterstick’ met het testen en ontwikkelen van verschillende snowboards en werden de boards kwalitatief steeds beter.
Hoe daal je af
De meeste snowboarders, en vooral beginnende beoefenaars, dalen af met hun linkerbeen naar voren. Deze vorm van afdalen wordt regular genoemd. Wanneer iemand met zijn rechterbeen naar voren afdaalt heet dit de Goofy. De stand waarbij een snowboarder beide benen naar buiten draait terwijl hij afdaalt heet de Duckstance. Deze laatste manier wordt vooral door freestylers gebruikt. Deze houding biedt meer natuurlijk gevoel, maar is erg vermoeiend voor gewrichten en kan pijnlijk zijn bij regelmatig gebruik van sleepliften.
De volgende stap is het aannemen van de juiste houding. Dit betekent dat:
- Je knieën, heupen en enkels gebogen zijn;
- Je gewicht eerlijk is verdeeld over je benen;
- Je heupen zich binnen de bindingen bevinden;
- Je rug recht blijft;
- Je schouders gelijk lopen aan je snowboardlijn;
- Je focust op waar je naartoe glijdt.
Na het innemen van de juiste houding is het goed om te weten hoe je bochten moet maken. Er zijn twee soorten bochten, frontside (tenenkant) en backside (hakkenkant). Frontsidebocht als je met je gezicht naar de berg toe staat en een backside als je met je rug naar de berg toe staat. Samen met het rutschen (horizontaal afdalen) vormen deze bochten de basis van het snowboarden.
(Internationale) wedstrijden
Naast het recreatieve gedeelte worden er ook vele snowboard wedstrijden gehouden. Er zijn verschillende wedstrijdvormen, namelijk:
- Kleine slalom
- Reuzeslalom
- Parallelle slalom
- Parallelle reuzeslalom
- Snowboard cross (ook: ‘boardercross’)
- Halfpipe (freestyle)
- Slopestyle (freestyle)
- Big air (freestyle)
Deze wedstrijdvormen worden onder andere gehouden op de grote internationale toernooien. De bekendste toernooien zijn de Wereldbeker Snowboarden, Wereldkampioenschappen Snowboarden, Olympische Winterspelen en Winter X-games.
Trucs
Net als skateboarden staat de snowboard wereld bekend om haar trucs. Tijdens de laatste drie genoemde wedstrijdvormen zijn er punten verdienen door middel van deze trucjes. We lichten er een paar toe:
- 180/360/720/1080 spin: Hierbij spring je in de lucht en maak je een draai van een bepaald aantal graden.
- Ollie: Hierbij maak je een golfbeweging met je board waardoor de voorkant eerst loskomt van de grond en vervolgens de achterkant meegaat.
- Nollie: Hetzelfde als de truc hierboven, maar dan precies andersom
- Front-/backflip: Een salto voor-/achterwaarts in de lucht
- Rodeo 540: Een salto achterwaarts + een halve draai om je as in de lucht
- Slide: Hierbij glijdt je met je board over een glad oppervlak, denk hierbij aan een box of een rails.
Snowboarden in Nederland
Om een dagje te kunnen snowboarden hoef je niet uren in de auto te zitten richting Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland of Tsjechië. In Nederland zijn verschillende indoorhallen te vinden waar jij met jouw vrienden/familie/collega’s een keer een dagje kan snowboarden. Wanneer jij graag eens op wintersport wilt en van te voren graag al een klein beetje wil oefenen is dit zeker aan te raden.