Schaatsen slijpen: wanneer en waarom?

Ben jij een fanatiek schaatsliefhebber en vraag jij je af wanneer jij je schaatsen moet slijpen? Ben je benieuwd waarom het slijpen van schaatsen zo belangrijk is? In dit artikel nemen we het met je door.

schaatsen slijpen

Waarom schaatsen slijpen?

Het regelmatig slijpen van je schaatsen is ontzettend belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat jij je beter kunt afzetten, dat je meer grip hebt en dat je sneller over het ijs heen glijdt.

IJzers worden bot

Na enige tijd schaatsen worden je ijzers vanzelf bot. Iets wat je wilt voorkomen omdat dit je snelheid, grip en afzet verminderd. De vraag is alleen, wanneer is dat moment dat de schaatsen geslepen moet worden? Hoe controleer je dat? Eigenlijk is dat relatief eenvoudig. Beweeg je nagel schuin over de zijkant van het ijzer. Snijdt de schaats krulletjes van je nagel? Dan kun je ervan uitgaan dat je schaats scherp genoeg is.

Let wel: het moet geen moeite kosten. Dus laat je nagel lichtjes over het ijzer heengaan. Als er nagelvijzel vanaf komt dan heb je scherpe schaatsen. Als blijkt dat je echt je nagel flink tegen het ijzer moet aandrukken om nagelvijzel van je nagel te krijgen, dan is het aan te raden om de schaatsen te slijpen.

Naast dat is het zo dat wanneer je regelmatig op het ijs staat je vanzelf merkt of schaatsen bot of scherp zijn. De controle, grip en snelheid die je eerst wel had wordt alsmaar minder en is misschien wel in z’n geheel verdwenen.

Hoe slijp je de schaatsen?

Je kunt het slijpen van schaatsen uitbesteden aan een vakman. Maar je kunt het ook zelf doen. Enige wat je nodig bent is een slijpapparaat, slijpsteen en een braamsteen. We nemen een aantal praktische stappen met je door.

  • Zet de schaatsen in het slijpapparaat
  • Schuif met de slijpsteen over de ijzers
  • Voel met je nagels of er braampjes op het ijzer zitten
  • Schuur vervolgens met een braamsteentje de zijkanten glad
  • Herhaal dit tot de ijzers messcherp zijn

De rondingen van schaatsen

Schaatsen slijpen is van zichzelf geen moeilijk klusje. Zodra je er de tijd voorneemt en je vooraf even verdiept in hoe en wat, kun je dit prima zelf. We zien dan ook dat veel schaatsers veelal zelf de schaatsen slijpen. Wat echter ook van belang is dat je ijzers voldoende rond zijn. Zonder rondingen in de schaatsen is het schaatsen een stuk lastiger. Datzelfde geldt voor het slijpen van rondingen. Daarom adviseren we om de schaatsen minimaal één keer per schaatsseizoen te laten slijpen door een vakman. Deze kunnen de rondingen machinaal in slijpen.

schaatsen slijpen

Rondingen controleren

Of je ijzers nog rond genoeg zijn is eenvoudig te controleren. Zet de ijzers tegen elkaar aan! Er zit een ronding in de ijzers wanneer er een klein spleetje aan de voor en achter kant zit. Is dit niet zo? En staan de ijzers volledig tegen elkaar aan? Dan zal er een nieuwe ronding ingeslepen moet worden.

Schaatsen opbergen

Het is belangrijk dat je de schaatsen goed opbergt. Hierdoor heb je er langer plezier van, hoef je minder onderhoudswerkzaamheden te verrichten en blijven de schaatsen langer goed. Het goed opbergen van de schaatsen is relatief eenvoudig. We nemen de stappen met je door.

  • Maak de ijzers droog met een droge doek
  • Vet de ijzers met olie in
  • Zorg dat je hoezen eraf haalt (dit omdat er vaak vocht in de hoezen zit, wat roest veroorzaakt)
  • Berg de schaatsen in een droge omgeving op

Misschien vind je dit ook interessant?