Wat te doen tegen wandelblaren?

Ben je een fanatiek wandelaar en heb je geregeld last van blaren? Vraag jij je af wat je hiertegen kunt doen? In dit artikel nemen we een paar handige tips en aandachtspunten met je door.

blaren voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen. Het is een uitspraak die bij wandelblaren zeker van toepassing is. Echter blijft dan de vraag over: hoe voorkom je dat je blaren krijgt? Onderstaand sommen we een aantal hele praktische tips voor je op:

Draag wandelsokken

Door wandelsokken te dragen verklein je de kans op blaren. Dit omdat deze speciale sokken ervoor zorgen dat het vocht wordt afgevoerd. Hierdoor blijven je voeten droog. Iets wat ontzettend belangrijk is als we het hebben over het voorkomen van blaren. Daarnaast bevatten wandelsokken geen naden. Hierdoor heb je minder drukplekken en is de kans op blaren zeer nihil.

Extra sokken mee

Mocht je een wandelrugzak meehebben dan raden we aan om een extra paar sokken mee te nemen. Dit zit zodat je altijd met droge sokken loopt. Natte sokken zijn namelijk een belangrijke oorzaak van blaren.

Wandelschoenen

Blaren ontstaan altijd door druk of wrijving. Daarom is het ontzettend belangrijk om een paar goed zittende wandelschoenen aan te schaffen. Deze schoenen moeten niet te groot en niet te klein zijn. Daarnaast is het belangrijk dat jij jezelf de tijd geeft om de schoenen goed in te lopen.

blaren genezen en voorkomen

Geen vaseline

Sommige wandelaars smeren vaseline op hun voeten. Echter is dat niet aan te raden. Dit omdat je hiermee de poriën dichtsmeert. Hierdoor kunnen je voeten niet zweten/ademen.

Luister naar je lichaam

Verder is het aan te raden om goed naar je lichaam te luisteren. Ervaar druk op je voeten? Loop dan niet stug door en bekijk of je de drukpunten kunt verleggen of verminderen. Zo kun je bijvoorbeeld bij druk op de wreef de schoen anders veteren.

Wat te doen tegen blaren?

Mocht je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch last hebben van blaren. Dan is het belangrijk om te weten wat je moet doen. We nemen de belangrijkste aandachtspunten en tips met je door.

Blaren heel laten

Probeer de blaren heel te laten. Door dit te doen verklein je de kans op infecties. Daarnaast is het aan te raden om er een blaren pleister overheen te plakken. Dit kun je overigens al doen wanneer je kleine drukpunten voelt of wanneer je op een specifieke plek, rode huid ontwikkeld.

Te veel last?

Mocht je nou te veel last hebben en er amper mee kunnen lopen dan kun je de blaar altijd nog doorprikken. In dat geval is het belangrijk dat je dit doet met een steriele blaren prikker. Nadat je deze hebt doorgeprikt druk je het vocht voorzichtig uit de blaar. Zodra alle vocht eruit is plak je de blaar af met een steriel gaasje.

Kapotgegaan tijdens het lopen

Het kan natuurlijk zo zijn dat je blaar kapot is gegaan tijdens het lopen. In zo’n geval is het belangrijk dat je de blaar goed schoonmaakt. Dit kan met alcohol of betadine. Zodra de blaar goed schoon is dek je deze af met een steriel gaasje.

Bloed / pus

Ziet het vocht dat uit je blaar komt er niet zo fraai uit? Of zie je zelfs wat bloed of pus uit de blaar komen? Dan is het advies om er een deskundige naar te laten kijken.

Misschien vind je dit ook interessant?