Tips voor een beginnend wandelaar

Ben je een beginnend wandelaar en ben je opzoek naar praktische tips en handige aandachtspunten? Wil je graag de intensiteit van je wandeling verhogen maar heb je geen idee waar je moet beginnen? In dit artikel nemen we het met je door.

tips wandelen

Rustig opbouwen

Vaak zien we dat beginnend wandelaars te veel hooi op de vork nemen. Dit komt omdat ze vol in de energie en motivatie zitten. Echter is het advies om dat niet te doen. Bouw je wandelconditie langzaam op. Hierdoor zal je het langer volhouden en is de kans dat je ’t leuk blijft vinden het grootst.

Schema gebruiken

Inschatten of je te hard van stapel loopt is vaak erg lastig. Daarom raden we aan om een trainingsschema te gaan volgen. Dit geeft je het nodige houvast waardoor de kans op overbelasting een stuk kleiner is.

Maak gebruik van je gevoel

Zoals gezegd is het advies om een schema te volgen. Echter is het niet de bedoeling dat je jouw gevoel aan de kant schuift. Mocht jij je een keer ziek voelen of extreem moe, sla dan gerust een training over. Luisteren naar je lichaam is één van de belangrijkste dingen.

beginnen met wandelen

Warming-up en cooling-down

Veel wandelaars vergeten een warming-up of cooling-down te doen. Echter is ons advies om juist wel een warming-up en cooling-down te doen. Dit omdat je het lichaam dan voorbereid op wat er komen gaat. Hierdoor is de kans op blessures en klachten een stuk kleiner.

Afstand en snelheid

Het advies is om niet te veel op je snelheid en afstand te letten. Dit omdat je een beginnend wandelaar bent en de focus meer ligt op het onafgebroken wandelen. Het sneller lopen of langere afstanden lopen komt na verloop van tijd wel.

Met gezelschap

Het werkt vaak erg motiverend om in gezelschap te lopen. Echter is het wel belangrijk dat je iemand vindt die hetzelfde tempo loopt. Lopen met iemand die veel sneller loopt schiet z’n doel namelijk compleet voorbij. Het zorgt ervoor dat je boven je kunnen loopt waardoor de kans dat je het lopen leuk blijft vinden een stuk kleiner wordt.

Koop goede wandelschoenen

Het is heel belangrijk om goede wandelschoenen te hebben. Het verkleint namelijk de kans op blessures en klachten en vergroot het plezier in lopen!

Sporthorloge

We raden het van harte aan om te gaan wandelen met een sporthorloge. Hiermee kun je zien hoe hard je loopt, hoeveel kilometer je in de benen hebt, wat je hartslag is en wat je stap frequentie is. Het geeft je een indicatie van de intensiteit van je wandeling. Loop je te hard volgens de cijfers? Dan kun je op basis daarvan ervoor kiezen om wat rustiger aan te doen.

Misschien vind je dit ook interessant?