Waarom wandelsokken? Wat zijn de voordelen ervan?

Ben je een fanatiek wandelaar en ben je opzoek naar nieuwe wandelsokken? Of wil je beginnen met wandelen en vraag jij je af wat de voordelen van wandelsokken zijn? In dit artikel gaan we daar verder op in.

wandelsokken

Meer loopcomfort

Ben jij je aan het verdiepen in wandelsokken? Schrik je in sommige gevallen de prijs en vraag jij je hardop af of het deze investering waard is? Dan kunnen wij je geruststellen. Het wandelen met echte wandelsokken is een stuk comfortabeler dan wandelen met ‘normale’ sokken.

We raden dan ook aan om niet te schrikken van de prijs en gewoon eens één paar aan te schaffen. Hierdoor kun je het verschil zelf ervaren!

Wat zijn de voordelen van wandelsokken?

Zoals gezegd dragen wandelsokken bij aan het loopcomfort. Dit heeft alles te maken met het materiaal van de sokken en hoe de sokken gemaakt zijn. Zo zijn wandelsokken anatomisch gevormd. Dat wil zeggen dat de sok gemaakt is naar de vorm van je voeten. Hierdoor sluit de sok goed aan en voorkom je overtollige ruimtes. Dat is belangrijk aangezien overtollige ruimtes voor wrijving zorgt wat vervolgens weer blaren in de hand werkt.

Bij een goede wandelsok wordt er gewerkt met platte naden. Deze naden zijn heel goed weggewerkt en voel je bijna niet. Het niet kunnen voelen van de naden voorkomt irritatie, blaren en kleine verwondingen.

Maar daar blijft het niet bij. Wandelsokken hebben ook een ademende werking. De ademende werking voorkomt zweterige voeten waardoor je langer en met meer comfort je tocht kunt voortzetten.

goede wandelsokken kopen

Wandelen tijdens warme dagen en koude dagen

Over de hele wereld wordt ongelofelijk veel gewandeld. Of het nou winter of zomer is, koud of warm, de echte wandelaars trekken er ten alle tijde op uit. En daar is bij het ontwikkelen van wandelsokken rekening mee gehouden. Zo zijn er sokken ontwikkeld die bedoeld zijn voor het wandelen in warme temperaturen. Maar zijn er ook wandelsokken ontwikkeld die bedoeld zijn voor het lopen in koude temperaturen. Door je wandelsokken aan te passen aan het weerstype wordt lopen een stuk prettiger en voorkom je irritaties en blaren.

Waar opletten bij het kopen van wandelsokken?

Ben je er over uit dat je wandelsokken wilt gaan kopen? Dan sommen we hieronder nog een aantal praktische tips voor je op. Tips die je kunt gebruiken bij het kiezen van de juiste sok.

Pasvorm

De pasvorm van wandelsokken is ontzettend belangrijk. Daarom is het goed om hier veel aandacht aan te besteden. We raden aan om te kijken naar wandelsokken die anatomisch gevormd zijn. Deze sluiten beduidend beter aan dan wandelsokken die dit niet zijn. Mocht je het nou moeilijk vinden om te achterhalen of de sok anatomisch gevormd is of niet. Kijk dan of het paar een specifieke linkersok en een specifieke rechtersok heeft. Zodra dit het geval is kun je ervan uitgaan dat de sokken anatomisch gevormd zijn.

Naast dat is het goed om de juiste maat te kiezen. Goede wandelsokken hebben een hele specifieke maat, voorbeelden daarvan zijn: maat 42/43 of 45/46. Heel anders dan bij normale sportsokken. Daar wordt vaak met ruimere maten gewerkt zoals, maat 35-38 en 39-42.

Lage of hoge wandelsokken

Er zijn zowel hoge als lage wandelsokken te krijgen. We raden aan om het type sok dat je kiest te laten afhangen van het type wandelschoenen dat je draagt.

Loop je door de heuvels, bergen, rivieren en dwars door moerasachtige gebieden? Draag je schoenen met een hoge schacht? Kies dan voor hoge wandelsokken. De sokken dienen in dat geval als bescherming. Je voorkomt er namelijk mee dat de schacht van de schoen tegen je enkels schuurt.

Dik of dun

Kies je voor dikke wandelsokken of dunne wandelsokken? De keus hiertussen is vaak erg persoonlijk en ook afhankelijk van het type weer. Het beste is om hier mee te experimenteren hierdoor kom je er snel genoeg achter wat je wel of niet prettig vindt.

Goed beoordeelde wandelsokken

  • FALKE TK2 Cool Heren Wandelsokken
  • FALKE TK2 Cool Dames Wandelsokken 

Goede wandelsok merken

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport