Verschil tussen wandelen en nordic walking
Zodra mensen wandelaars met stokken zien denken ze vaak dat deze nordic walking aan het beoefenen zijn. Maar dat hoeft helemaal niet waar te zijn. Je kunt namelijk ‘normaal’ wandelen met wandelstokken maar je kunt ook aan nordic walking doen.
Deze twee bewegingsvormen zijn niet met elkaar te vergelijken en hebben dan ook een duidelijke verschillen.
Zo is de sport nordic walking veel actiever dan het normale wandelen. Het blijkt zelfs dat je met nordic walking zo’n 90% van je spieren gebruikt. Daarnaast verbrand je veel meer calorieën dan bij een normale wandeling.
Nordic walking is ontstaan door een paar langlaufers uit Finland die ook in de zomer graag wilden trainen. De sport is dan ook enigszins afgeleid uit het langlaufen en vereist een bepaalde techniek. Een techniek die behoorlijk verschilt met het normale wandelen en die je echt leren moet.
Onderscheid tussen wandelstok en nordic walking stok
Zoals gezegd zit er een wezenlijk verschil tussen nordic walking en wandelen. En dat is ook te zien aan de stokken.
Laten we beginnen met de officiële benamingen van de stokken. Zo worden nordic walking stokken poles genoemd en zogenaamde wandelstokken trekkingstokken of telescoopstokken.
Verschil in lus
Het grootste verschil is de lus aan het handvat. Bij nordic walking is het heel belangrijk om in verbinding te blijven met de poles. Zelfs wanneer je de hand opent moet de stok aan je hand blijven zitten. Hier zijn dan ook speciale bevestigingen voor gemaakt. Zo heeft een wandelstok enkel een smalle lus en zijn poles uitgerust met klittenband zodat deze altijd om hand en pols blijft zitten.
De voet
Een ander zichtbaar verschil is de voet van de stok, ook wel de schoen van de stok genoemd. Bij nordic walking loopt deze schuin af en bij een trekkingsstok of telescoopstok is deze recht. Mocht je nou op een onverhard terrein met een wandelstok wandelen dan kun je ook gebruik maken van de harde punt. Deze steek je in de onverharde ondergrond zodat je meer grip hebt en meer kracht kunt zetten.
Bouw van de stok
Een pole is in veel gevallen uit één stuk gemaakt. Dit maakt de stok in vergelijking met een trekkingsstok of telescoopstok, een stuk steviger. Dit is ook wel nodig aangezien er bij nordic walking soms veel kracht op de stokken wordt gezet.