Wat is beachvolleybal

Beachvolleybal, bijna iedereen kent het wel. Maar wat zijn de verschillen met zaalvolleybal? En wat zijn de exacte spelregels. Dit en meer bespreken nemen we in dit artikel met je door.

beachvolleybal

Waar wordt het gespeeld?

Beachvolleybal wordt ook wel strandvolleybal genoemd en wordt dan ook vaak op het strand gespeeld. Zij het dat dit niet altijd zo is. Zo heb je ook indoor beachvolleybal wedstrijden of toernooien op parkeerplaatsen. In dat geval wordt er een lading zand naar desbetreffende locatie gebracht. Hierdoor wordt het mogelijk om op elke locatie het leuke beachvolleybal spel te spelen.

Beachvolleybal is in het begin van de 20e eeuw ontwikkeld in de Verenigde Staten. In het begin was het met name een vrijetijdsspel maar naarmate de eeuw vorderde werd het spel steeds serieuzer en professioneler. Met als resultaat dat beachvolleybal tegenwoordig een veel beoefende en zelfs Olympische sport is geworden.

beachvolleybal spelen

Het doel van het spel

Bij beachvolleybal worden de twee speelhelften gescheiden door een net. Bedoeling van het spel is dat de bal de grond raakt op de speelhelft van de tegenstander.

Aantal personen in een team

Beachvolleybal wordt in principe met twee man per team gespeeld. Maar er moet bij gezegd worden dat beachvolleybal op een lager niveau of vrije tijds beachvolleybal vaak met meer personen wordt gespeeld. Denk in dit geval aan 4 of 5 personen.

Grootste verschillen met zaalvolleybal

Naast het verschil in aantal personen per team verschilt beachvolleybal op meerdere vlakken van zaalvolleybal. We nemen de belangrijkste punten met je door.

  • Geen vaste posities voor de spelers in het veld
  • Andere bal (vaak wat zwaarder en zachter)
  • Het veld is kleiner van stuk
  • Er is geen middenlijn aanwezig waardoor ook de lijnfout uit het spelreglement is verdwenen
  • Het speelveld wordt is met gespannen linten aangegeven
  • Een blok wordt gezien als een contact, hierna mag de bal nog maar twee keer geraakt worden voordat die over het net gespeeld moet worden
  • Zodra de speler of speelster bij het inzetten van een blok de bal raakt mag het de bal nogmaals raken. Dit wordt geteld als twee contacten

Puntentelling beachvolleybal

Beachvolleybal bestaat uit maximaal drie sets. De eerste twee sets gaan tot 21 punten. En de laatste set gaat tot 15 punten. Een set kan alleen met twee punten verschil gewonnen worden.

Na zeven punten wordt er van speelhelft gewisseld. Dit om te voorkomen dat één specifiek team te veel hinder of voordeel ondervindt van wind en/of zon.

Relevante producten

  • Funtec Beachvolleybal 
  • Amigo Beachvolleybalnet Professioneel
  • Funtec Beachvolleybal Pro Beach Set 

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport