Welke golfclubs zijn er?

Voor beginnende golfspelers is het erg ingewikkeld om een goede set golfclubs aan te schaffen. Ze weten niet welke soorten golfclubs er zijn en waar die soorten voor dienen. Om jou meer kennis te geven in de verschillende golfclubs en alle kenmerken daarvan zetten we alle belangrijke informatie op een rijtje.

Allereerst vertellen we wat over de verschillende soorten. Er zijn drie verschillende soorten golfclubs: de woods, ijzers en putters. Ze verschillen in hoogte en in de hoek (de loft) van het clubblad (waarmee geslagen wordt). We nemen de soorten met je door.

verschillende golfclubs

De woods

Zoals de naam doet vermoeden werd deze soort vroeger gemaakt van hout. Tegenwoordig is het gebruikte materiaal onder andere staal en titanium. Een wood is een golfclub met een afgerond clubhoofd, een vlakke zool en een lage mate van loft. De wood met de laagste loft is de driver (ook wel: 1-wood). Hoe hoger de loft, hoe hoger het nummer van de wood is. De driver wordt veelal gebruikt om de bal van de tee te slaan, maar ook hogere nummers worden gebruikt om van de fairway of tee te worden geslagen. Een gebruikelijke set golfclubs bevat een driver, een 3-wood en een 5-wood.

IJzer

Hoe hoger het nummer van de ijzergolfclub, hoe hoger de bal gaat. Een hogere bal gaat minder ver dan een strakke bal. Het zal ervoor zorgen dat de bal meer met een boog zal vertrekken, dan als een rechte streep. De nummers van de ijzers lopen van 1 tot en met 9. De eerste drie zijn het moeilijkst te bespelen en worden daarom weinig gebruikt. Van de nummers 4 t/m 9 zien we regelmatig enkele nummers terug in de reguliere golfsets. De eerste drie nummers noemen we in jargon ‘lange ijzers’, de tweede drie zijn ‘midden ijzers’ en de laatste drie zijn logischerwijs ‘korte ijzers’.

Putters

Putters zijn golfclubs die worden gebruikt om het balletje van de green in de hole te spelen. De putters zijn de clubs met de minste loft. De meeste putters zijn zo’n 34-35 centimeter hoog. De putters die hoger zijn zie je maar weinig omdat ze een andere techniek vereisen. Putters zijn in te delen in twee categorieën: de blade en een malletputter. De blade is een traditionele putter en komt het meest voor. Malletputters zijn er in allerlei soorten en maten.

Hybrides

Hybrides zijn een alternatief voor de ‘lange ijzers’ en eventueel ook voor de ‘midden ijzers’. Deze clubs zijn gelijkaardig aan woods, maar worden vaak ingezet om grotere afstanden te overbruggen als men minder goed overweg kan met 3-, 4- of 5-ijzers.

Misschien interessant?

golfclubs