Hoe groot is een handbalveld?

Ben jij een beginnend handbalspeler, wil jij deze sport gaan oppakken of kijk jij wel eens naar handbalwedstrijden? Vraag jij je af hoe groot een handbalveld is en wil je dit graag weten? Handbal is teamsport die voornamelijk in de zaal gespeeld wordt, maar ook op het veld worden uitgeoefend. Het speelveld kent niet veel lijnen, maar heeft wel twee halve cirkels bij de doelen waarin uitsluitend de keepers zich mogen begeven. In dit artikel vertellen we alles over een handbalveld en de bijbehorende afmetingen.

grootte handbalveld

Wat is handbal?

Bij handbal spelen teams van zeven spelers tegen elkaar. De bedoeling is om de bal vaker in het doel te gooien dan de tegenstander. Het scoren van punten moet gebeuren zonder een voet in de halve cirkel die om het doel loopt te zetten. Erboven hangen tijdens het gooien mag wel, maar de bal moet uit de handen zijn voordat een lichaamsdeel de cirkel aanraakt. Een speler mag bij handbal drie passen zetten met de bal in de handen. Na die drie passen dient een pass te volgen of moet de bal op de grond worden gestuit. Handbal is van oudsher een sport die op het veld wordt gespeeld, maar vindt tegenwoordig voornamelijk plaats in de zaal.

Hoe groot is een handbalveld?

Een handbalveld is een rechthoekig speelveld van 40 meter lang en 20 meter breed. Het veld kent natuurlijk zij- en achterlijnen, maar heeft verder niet veel bijzonderheden. Een handbalveld bevat verder:

  • Een middellijn
  • Een halve cirkel bij elk doel: Op 6 meter van het doel.
  • Een 9-meterlijn
  • Een vrijeworplijn: op 7 meter van het doel
  • Een strafworplijn: op 4 meter van het doel.

handbalveld

Afmetingen veld buitenhandbal

Het speelveld bij het veldhandbal is even groot als bij het zaalhandbal. Het voordeel van het veldhandbal is dat de ruimte rondom het veld groter is dan in de zaal. Bij het veld is de ruimte rondom het veld groter en vaak wel enkele meters. In de zaal is de ruimte rondom het veld beperkter en soms maar een metertje. Dit is voor handballers vaak een onbewuste belemmering. Spelen in een zal waarbij de ruimte rondom het speelveld vergelijkbaar is met hoe dat buiten is, wordt door handballers het meest gewaardeerd.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport