Waar moet je op letten bij het kopen van volleybalschoenen

Ben je fanatiek volleyballer en ben je toe aan nieuwe schoenen? Of ga je net beginnen met volleybal en heb je hier schoenen voor nodig? Vraag jij je af waar je op moet letten als je volleybalschoenen aanschaft. In dit artikel nemen we dat uitgebreid met je door.

volleybalschoenen kopen

Schoenen per positie

Er zijn veel verschillende soorten volleybalschoenen en daardoor zijn er ook veel mogelijkheden. Zo kun je voor een schoen kiezen die het beste bij jouw positie past. Ben je een spelverdeler/libero? Dan is het aan te raden om te kijken naar een schoen die wendbaar is. Wendbaarheid is in dit geval belangrijker dan demping en stabiliteit. Iets wat voor een buitenaanvaller weer anders is. Dit type speler springt vaker en is daardoor gebaat bij demping en stabiliteit.

volleybalschoen kopen

Maat van een volleybalschoen

Bij het kopen van een volleybalschoen is het kiezen van de juiste maat erg belangrijk. Dit heeft meerdere redenen.

Allereerst is het belangrijk om de schoen niet te klein te kopen. Er moet voorin de schoen nog een beetje ruimte over zijn. Dit vanwege het feit dat wanneer je volleybalt je voet door de warmte uitzet. Daarnaast schiet je voet bij het rennen, springen en remmen soms iets naar voren. Wat je wilt voorkomen is dat je steeds de neus van de schoen raakt. Je krijgt hier blauwe tenen van en dat voelt niet heel comfortabel.

Maar let er wel op dat je de schoen niet te groot koopt. De schoen moet namelijk goed aansluitend zitten. Hierdoor heb je meer stabiliteit. Dit is zeker in een later stadium van belang. Dit omdat de schoen na verloop van tijd uitzet. Hierdoor wordt de schoen alleen maar wijder waardoor het nog minder stabiliteit biedt.

Verder wil je voorkomen dat je hiel naar bovenkomt. De kans dat je hier blaren van krijgt is groot. Daarnaast kan het zijn dat je voet uit de schoen komt. Iets wat je voorkomen wilt.

Design van de schoen

Staar je niet blind op het design van de schoen. De functionaliteit van de schoen is in alle gevallen veel belangrijker dan hoe die er uitziet. Het beste zou zijn om schoenen te kopen met een blinddoek voor. Hierdoor ervaar je beter welke schoen goed zit en laat je het visuele aspect achterwege.

Demping in de schoen

Het springen en landen is een aanslag op je lichaam. De demping in de schoen vangt voor een groot deel deze klap op. Hiermee ontlast je jouw spieren en gewrichten en is de kans op blessures een stuk kleiner. Het is dus van belang om echte volleybalschoenen te kopen. Deze zijn uitgerust met voldoende demping zodat je in alle rust volleyballen kunt.

aandachtspunten bij het kopen van volleybalschoen

Stabiliteit

Draaien, keren, duiken, springen en landen. Volleybal is erg veelzijdig. De meeste volleyballers zijn heel erg met het spelletje bezig en letten niet op hun bewegingen. Daarom is een schoen met veel stabiliteit belangrijk. Hierdoor verklein je de kans op blessures en pijntjes.

Wat kost een volleybalschoen?

Er wordt wel eens gedacht dat hoe duurder de volleybalschoen, hoe langer je er mee kunt doen. Maar dat is niet waar. Vaak zit het prijsverschil in het comfort van de schoen.

Toch willen we je niet aanraden om een goedkope volleybalschoen aan te schaffen. Zoals je hierboven leest is het hebben van een goede schoen van cruciaal belang. Doorgaans heb je vanaf € 80,- een volleybalschoen die voldoende bescherming biedt.

Bestel meerdere schoenen

Het bestellen van meerdere schoenen klinkt misschien wat overbodig. Maar het tegendeel is waar. Het heeft namelijk verschillende voordelen.

Allereerst is het goed om sowieso meerdere schoenen te passen. Hierdoor kun je de schoenen met elkaar vergelijken en kom je vanzelf uit bij de schoen die het beste bij jouw voet past.

Daarnaast is het voor volleyballers die vaker dan 3x in de week in de zaal staan aan te raden om een extra paar aan te schaffen. Je schoenen krijgen hierdoor rust waardoor de demping van de schoen de tijd krijgt om te herstellen. Je kunt hierdoor langer met de schoenen doen en beschermd je spieren en gewrichten beter.

Populaire merken

  • Mizuno volleybalschoenen
  • Asics volleybalschoenen

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport