Aandachtspunten bij het kopen van een keepers handschoen

Ben jij een doelman en op zoek naar nieuwe keepershandschoenen? Wil je weten waar je op moet letten bij het kopen ervan? In dit artikel delen we tips en aandachtspunten, zodat jij de perfecte keepershandschoenen kunt vinden.

keeper met nieuwe keeperhandschoenen aan

Tip 1: Gebruik en omgeving

Bij het kiezen van nieuwe keeperhandschoenen zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Het is belangrijk om te bepalen hoe en hoe vaak je de handschoenen zult gebruiken, zowel tijdens trainingen als wedstrijden. Als je voornamelijk handschoenen voor trainingen zoekt, kun je overwegen om handschoenen met iets minder foam te kiezen, omdat de grip dan minder belangrijk is en de duurzaamheid een grotere rol speelt.

Daarnaast is het type ondergrond waarop je speelt van belang. Kunstgras kan namelijk meer slijtage veroorzaken dan gras. Gelukkig zijn er speciale kunstgras handschoenen ontwikkeld die slijtvaster zijn en je minder snel nieuwe hoeft aan te schaffen. Dit is vooral relevant gezien de opkomst van kunstgras in Nederland.

Tip 2: Bepaal je budget

Het is essentieel om vooraf een budget vast te stellen bij het kopen van keeperhandschoenen. Met zoveel verschillende soorten, kleuren, maten, merken en prijsklassen is het bepalen van een budget een handige eerste stap. Dit helpt om het zoekproces te vereenvoudigen, omdat het een groot aantal modellen uitsluit. Handschoenen zijn namelijk verkrijgbaar vanaf 5,- tot wel 200,-.

Tip 3: Grip versus duurzaamheid

Bij het kiezen van keeperhandschoenen moet je een afweging maken tussen grip en duurzaamheid. Over het algemeen gaan goedkopere handschoenen langer mee dan duurdere handschoenen. Dit komt doordat duurdere handschoenen vaak een beter foam hebben voor een verbeterde grip, maar dit foam is ook kwetsbaarder dan goedkoper foam.

Daarom zie je veel keepers die aparte handschoenen gebruiken voor training en wedstrijden. Ze gebruiken goedkopere handschoenen voor de training en duurdere handschoenen voor de wedstrijden. Op deze manier gaan de handschoenen langer mee en hebben ze tijdens wedstrijddagen een betere grip om de nul te houden.

Tip 4: Fingersave of geen fingersave

Handschoenen met fingersave hebben verstevigde stukken in de vingers om te voorkomen dat je vingers dubbelklappen. Sommige keepers maken hier graag gebruik van, terwijl anderen liever zonder fingersave spelen. Dit heeft te maken met de bewegingsvrijheid. Het stoten van de bal kan bijvoorbeeld lastiger zijn met fingersave vanwege extra weerstand.

Vaak zien we dat ervaren keepers zonder fingersave spelen, terwijl kinderen en beginnende keepers juist voor handschoenen met fingersave kiezen. Vooral voor kinderen is dit aan te raden, omdat hun vingers nog in de groei zijn en ze een groter risico lopen op dubbelgeklapte vingers. Dit kan pijnlijk zijn en langdurige klachten veroorzaken. Zodra je meer ervaring krijgt en het keepersvak beter beheerst, kun je altijd nog overstappen naar handschoenen zonder fingersave.

> Leestip: Hoe wordt je een meevoetballende keeper?

Tip 5: Koop de juiste maat

Het is essentieel dat de keepershandschoen goed past. Daarom is het belangrijk om de juiste maat te kiezen. Maar hoe bepaal je de juiste maat? Begin met het meten van je hand. Plaats je hand plat op een stevige ondergrond en gebruik een meetlint om de omtrek van je hand te meten (net onder de knokkels). Laat de duim buiten beschouwing bij het meten.

De gemeten centimeters bepalen uiteindelijk de maat van de handschoen die je moet kiezen. Houd er rekening mee dat maten kunnen variëren per merk. Om het je gemakkelijker te maken, hebben we de maten opgesomd van populaire merken.