Hockey wordt gespeeld tussen twee teams die het meestal op een kunstgrasveld tegen elkaar opnemen. Elk team bestaat uit tien veldspelers en een doelman/vrouw. Er mogen vijf wisselspelers op de bank plaatsnemen. Elke speler is uitgerust in tenue, moet scheenbeschermers om hebben en mag geen sieraden of andere voorwerpen die gevaarlijk kunnen zijn voor de tegenstander dragen. Een keeper draagt meer bescherming. Hij of zij moet een helm, beenbeschermers, grote veilige schoenen en een afwijkend shirt dragen. Ook voor andere lichaamsdelen mag een doelverdediger bescherming dragen. Het dragen van een mondbescherming is voor iedere speler verplicht sinds 2015, bij het verdedigen van een strafcorner mag een speler een masker gebruiken.
De hockeystick
Elke speler, ook de keeper, draagt natuurlijk een hockeystick bij zich. Deze hockeysticks waren vroeger volledig van hout, maar worden tegenwoordig voornamelijk van kunststofmaterialen gemaakt. De stick heeft een bolle kant (rechts) en een platte kant (links). De bolle kant biedt stevigheid aan de stick, maar mag niet gebruikt worden om de bal te spelen. Dit is omdat de bal met de bolle kant oncontroleerbaar is. De bal mag dus alleen met de platte kant van de stick worden gespeeld. Slaat een speler de bal toch met de bolle kant dan krijgt hij een vrije slag tegen.
De wedstrijd
Een hockeywedstrijd bestaat uit vier kwarten van 17,5 minuten. Na het eerste en derde kwart is er een pauze van twee minuten. Na het tweede kwart is er een rust van vijf minuten en wordt er van kant gewisseld. Welk team mag beginnen aan de wedstrijd wordt bepaald door middel van een toss. Er wordt gebruik gemaakt van zuivere speeltijd. Bij elke strafcorner, strafbal of doelpunt wordt de tijd 40 seconden stilgezet. Internationale wedstrijden duren iets korter. Daar duurt elk kwart een kwartier.
Doelpunten
Uiteraard wint de ploeg met de meeste doelpunten de wedstrijd. Doelpunten moeten worden gemaakt van binnen de cirkel van de tegenstander en tellen als de bal in zijn geheel over de doellijn is geweest. Bij een gelijk aantal doelpunten wordt er niet verlengt, tenzij er wordt gespeeld in een toernooivorm.
Overtredingen
Sportiviteit staat bij de KNHB hoog in het vaandel. Spelers die respectloos of onsportief gedrag vertonen mogen door de scheidsrechters worden uitgesloten. Hieronder volgt een kort rijtje met veel geziene overtredingen:
- Tegenstander af te stoppen door hun kleding of stick vast te pakken
- Spelers of scheidsrechters te intimideren of te blokkeren
- De bal met de bolle kant van de stick te spelen
- Gevaarlijk te spelen
- De bal met je lichaam te stoppen of te spelen (keepers mogen dit binnen hun cirkel wel)
Straffen
Maakt een speler zich schuldig aan één van deze of andere overtredingen dan volgt er een straf van de scheidsrechter. De scheidsrechter heeft drie mogelijke straffen die hij kan geven. Deze straffen:
- Vrije slag
- Strafcorner
- Strafbal
De opgelegde straf hangt af van het soort overtreding en de plek waar de overtreding is gemaakt.
Een vrije slag wordt toegekend bij:
- een overtreding van een speler in het gebied tussen de 23-meterlijnen;
- een overtreding van een aanvaller in het 23-metergebied van de tegenpartij;
- een onopzettelijke overtreding van een verdediger in zijn 23-metergebied, buiten zijn cirkel.
Een strafcorner wordt toegekend bij:
- een onopzettelijke overtreding van een verdediger in zijn cirkel, waarbij geen doelpunt wordt voorkomen;
- een opzettelijke overtreding van een verdediger binnen zijn 23-metergebied, buiten de cirkel;
- het opzettelijk over de eigen achterlijn spelen van de bal.
De strafbal wordt toegekend bij:
- een opzettelijke overtreding van een verdediger in zijn cirkel tegen een tegenstander in balbezit.
- een opzettelijke overtreding van een verdediger in zijn cirkel tegen een tegenstander die daardoor niet in balbezit kan komen.
- een opzettelijke óf onopzettelijke overtreding van een verdediger in zijn cirkel die een zeker schijnen doelpunt voorkomt.
Kaarten
Voor deze of andere overtredingen kan een scheidsrechter ook een kaart uitdelen. Hij heeft de keuze uit een groene kaart (2 minuten tijdstraf), gele kaart (5/10 minuten tijdstraf) of een rode kaart (totale uitsluiting).