Wat is er belangrijk aan de voeding?
Voetbal is vergelijkbaar met duursporten zoals hardlopen of fietsen. De wedstrijden duren relatief lang en vergen veel energie. De voedingstoffen die een speler binnenkrijgt is heel belangrijk aspect van de energie die hij heeft voor spelen van zijn wedstrijden. Maar niet alleen de voedingsstoffen die binnenkomen zijn belangrijk. Ook de timing van het eten is erg belangrijk. Daarnaast is de verdeling tussen bepaalde voedingsstoffen zoals koolhydraten, vetten en eiwitten erg belangrijk.
Wat zijn maaltijden die voetballers eten voorafgaand aan een wedstrijd?
De maaltijden die voetballers eten voor een wedstrijd is afhankelijk van het tijdstip van de wedstrijd. Doorgaans eten spelers op een dag 2 tot 4 koolhydraatrijke maaltijden. In sommige gevallen is dit lastig. Eredivisiewedstrijden vinden bijvoorbeeld in sommige gevallen al plaats op zondagmiddag 12:15. Op wedstrijddagen is het gebruikelijk en verstandig om de starten met muesli. Dit zijn eigenlijk granen en geven de bloedsuikerspiegel een kickstart. Over de dag heen worden er vervolgens een aantal koolhydraat rijke maaltijden gegeten. Denk aan een paar sneden brood, bananen en andere koolhydraat rijke voedingsmiddelen. Twee uur voor de wedstrijd wordt en doorgaans een maaltijd van zo’n 600 – 800 calorieën gegeten. Dit kan bijvoorbeeld een bord pasta zijn. Zo’n 45 tot 30 minuten voor de wedstrijd wordt het aangeraden om nog wat ‘snelle suikers’ naar binnen te krijgen. Dit kunnen bananen, druiven, sappen en haverkoekjes zijn. Ook zijn er tegenwoordig speciale zakjes met vloeistoffen waaruit een vele snelle suikers gehaald worden.
Vochtinname voorafgaand en tijdens een wedstrijd
Naast de inname van voedingstoffen, voornamelijk koolhydraten, is het binnen krijgen van vocht ook zeer belangrijk. Voetballers zweten tijdens een wedstrijd wel enkele liters water uit. Door voorafgaand aan de wedstrijd voldoende vocht op te nemen zorgen zij ervoor dat dit geen probleem hoeft te zijn. In de rust is er ruimte om het vochtverlies van de eerste helft deels aan te vullen. Te veel drinken vlak voorafgaand de eerste en tweede helft is niet goed. Probeer dus tijdens de rust nooit om het gehele vochtverlies van de eerste helft te compenseren. Na afloop van de wedstrijd is dit wel belangrijk. Neem na afloop van de wedstrijd minimaal zo’n 450 calorieën en vul je vochtverlies aan. Een biertje tijdens de derde helft is inderdaad ook vochtinname, maar alcohol zorgt voor uitdroging. Let hier dus op en neem bijvoorbeeld eerst behoorlijk wat water voordat je aan de welverdiende biertjes gaat. Tussen de biertjes door wat water drinken is ook een aanrader.