Reden ander kleur shirt volleybal

Waarom heeft iemand een ander kleur shirt aan met volleybal? Vraag jij je af waarom er altijd één teamspeler met een ander kleur shirt aan speelt? In dit artikel nemen we het met je door.

ander shirt volleybal

Hoeveelheid spelers per team

Een volleybalteam bestaat uit 6 actieve spelers of speelsters. Vijf daarvan dragen hetzelfde kleur shirt maar één daarvan, de libero, draagt een afwijkende shirtkleur.

De libero

Een team mag twee libero’s aanwijzen waarvan er maximaal één tegelijk in het veld mag staan. Deze draagt een ander kleur shirt zodat degene goed opvalt. Dat onderscheid moet ook goed zichtbaar zijn want voor libero’s gelden er andere regels dan voor zijn of haar teamgenoten.

Afwijkende regels voor libero’s

Zoals gezegd gelden er voor libero’s afwijkende regels. We nemen ze met je door:

  • De libero mag alleen als achterspeler fungeren
  • Hij of zij mag de bal niet serveren en blokkeren
  • Ze mogen alleen aanvallend slaan wanneer de bal niet boven de net rand uitkomt
  • De libero mag in de voorste zone bovenhands spelen maar dat betekent voor de volgende speler dat hij pas aanvallend mag slaan als de bal zich onder de netrand bevindt.
  • Hij of zij mag ter alle tijde gewisseld worden
  • Het aantal vervangen zijn onbeperkt
  • Er moet minimaal één rally gespeeld zijn voordat een libero vervangen wordt
  • Aan het begin van iedere set mag de libero een basisspeler pas vervangen als de scheidsrechter de beginopstelling heeft gecontroleerd.

waarom ander shirt aan volleybal

Kenmerken van een libero

Aan het net heb je vaak lange mensen nodig die aanvallend kunnen slaan en goed zijn in het blokkeren van de bal. En dat maakt ook dat libero’s vaak kleiner van stuk zijn. Zij mogen namelijk niet aanvallen en blokkeren. Bij de rol van een libero ligt de nadruk op het passen en het verdedigen. Met name bij het verdedigen is het praktische dat ze wat kleiner zijn dan de mensen aan het net. Dit omdat ze dichterbij de grond zijn en daardoor sneller kunnen reageren.

Sport