Verschillende vormen volleybal

Volleybal is in 1895 bedacht door William G. Morgan en sindsdien een ongekend populaire sport geworden. In de loop der jaren zijn er allerlei volleybalvarianten verzonnen. Maar wat zijn die varianten? We nemen ze in dit artikel uitgebreid met je door.

volleybalvormen

Zaalvolleybal

De meeste bekende vorm is volleybal in de zaal. Bij deze sport werk je in twee teams van zes waarbij de speelhelften worden gescheiden door een net. De hoogte van het net is 2,43 bij de mannen en 2,24 bij de vrouwen. Bij jeugd is het afhankelijk van leeftijd en niveau van de spelers. Bedoeling is om zoveel mogen punten en sets binnen te slepen om er met de winst van door te gaan. Het scoren van punten kan op verschillende manieren. Bedoeling is om de bal op de speelhelft van de tegenstander te slaan. Als dit lukt binnen de regels heb je direct een punt verdiend. Een andere manier is door een fout van de tegenstander te forceren. Je probeert de bal dusdanig te slaan dat de tegenstander moeite heeft om de bal te verwerken met de kans dat hij de bal uitslaat of niet over het net krijgt.

Volleybal in de zaal is een hele actieve en spectaculaire teamsport die door veel Nederlanders wordt uitgeoefend.

zaalvolleybal

Zitvolleybal

Zitvolleybal wordt net als zaalvolleybal ook in de zaal gespeeld. Deze variant wordt zittend afgewerkt en lijkt in grote lijnen op ‘normaal volleybal’. Bij deze vorm van volleybal zijn bepaalde regels en accenten anders omdat de sport zittend wordt afgewerkt. Dit heeft veelal te maken met de mobiliteit van de sporter. Het is namelijk veel moeilijker om zittend voort te bewegen dan staand.

Zitvolleybal mag in Nederland door iedereen gespeeld worden. De sport is erg spectaculair en wordt dan ook veel beoefend. De sport is uitermate geschikt voor mensen met blessures, klachten en een lichamelijke beperking.

Beachvolleybal

Beachvolleybal wat ook wel strandvolleybal wordt genoemd is een sport die net als beach voetbal en beach hockey op het strand/in het zand wordt gespeeld. Beachvolleybal is een volleybal variant die heel wat andere regels en aspecten kent. Zo bestaan beachvolleybal teams in wedstrijdvorm uit twee personen en is de spelduur in vergelijking met zaalvolleybal een stuk korter. Ook wordt beachvolleybal met een ander soort bal gespeeld, heeft het veld een ander formaat en zijn er geen vaste posities voor de spelers.

Beachvolleybal is een Olympische sport en wordt ook in Nederland vaak in wedstrijdvorm gespeeld. Maar de sport wordt ook heel vaak hobbymatig beoefend. Denk aan groepen die een dag aan het strand verblijven en onderling de strijd met elkaar aangaan.

beach volleybal

Minivolleybal

Minivolleybal is uitsluitend bedoeld voor kinderen tot 12 jaar. Bedoeling van het spel is om kinderen het officiële volleybalspel te leren. Minivolleybal wordt ook wel circulatievolleybal genoemd en wordt opgedeeld in 5 verschillende niveaus. De verschillende niveaus, beginnend bij niveau 1, geven de moeilijkheidsgraad aan en is de ideale opstap naar het officiële volleybalspel.

volleybal voor kinderen tot 12 jaar

Bossaball

Bossaball lijkt het minst op zaalvolleybal. De sport is een combinatie van voetbal, volleybal, gymnastiek en capoeira. Het veld bestaat uit luchtkussens en trampolines en de speelhelften worden door een net gescheiden gehouden. Het spel wordt gespeeld met twee teams die bestaan 4 of 5 spelers.

Bedoeling is om de bal op de speelhelft van de tegenstander te krijgen. Bij dit spel heeft de plaats van het scoren invloed op het puntenaantal. Zo levert een directe score op de trampoline meer punten op dan een score op de speelhelft van de tegenpartij. Ook het type touch heeft invloed op de puntendeling. Het is namelijk zo dat je met bossaball een volleybal touch (bovenhands en onderhands slaan) en een soccer touch mag inzetten. Zodra je weet te scoren met een soccertouch levert dit meer punten op dan wanneer je scoort met een volleybal touch.

 • Scoren met de volley touch:
  • 1 punt:Wanneer er een score op het speelveld van de tegenpartij plaats vindt.
  • 3 punten: Een directe score in de trampoline van de tegenpartij.
 • Scoren met de soccer touch:
  • 3 punten: Wanneer er een score op het speelveld van de tegenpartij plaats vindt.
  • 5 punten: Een directe score in de trampoline van de tegenpartij.
voorbeeld van bossaball

Foto credit: bossaball.nl

Populaire volleybal producten

 • McDavid 646 Volleyball Kniebeschemer
 • Amigo Beachvolleybalnet
 • Mikasa Beachvolleybal 

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport