Aandachtspunten bij het kopen van een volleybal

Ben je opzoek naar een volleybal en wil je graag weten waar je op moet letten? In dit artikel nemen we meerdere aandachtspunten met je door!

kopen volleybal

Onderscheid in niveaus

Voor het kiezen van de juiste bal maken wij onderscheid in drie niveaus, namelijk:

Beginner

Voor een beginner is het belangrijk om te wennen aan het volleyballen. De contacten zullen met een bal voor pro’s zal waarschijnlijk oncomfortabel aanvoelen. Daarom is het voor beginners aan te raden om met een lichte en zachte volleybal te beginnen.

Daarom is het goed om te zoeken naar een bal met een zachte schuimlaag. Deze doet beduidend minder zeer op de onderarmen. Hierdoor kun je meer slagen verwerken zonder dat je last krijgt. Je geeft hiermee je lichaam de kans om te wennen aan de hoeveelheid contacten.

Mocht dit na verloop van tijd toch zeer gaan doen. Dan kun je altijd nog kiezen voor arm sleeves. Deze zijn bedoeld voor het beschermen van je onderarmen.

  • Geschikte volleybal voor beginners

Fanatiekeling

De fanatiekeling zit tussen de beginner en pro in. Voor een fanatiekeling is het belangrijk dat de bal een duurzaam karakter heeft. Dit vanwege het feit dat fanatiekelingen meerdere malen per week actief zijn.

Verder is het belangrijk dat de bal meer stabiliteit heeft. En daarom raden we je aan om te zoeken naar een bal die gemaakt is van synthetisch leer.

  • Geschikte bal voor fanatiekelingen

Pro

De pro staat minimaal 3 keer per week op het volleybalveld. Een zeer regelmatige volleyballer heeft behoefte aan een bal die stabiel door de lucht gaat. Een bal van synthetisch microfiber heeft allerlei kleine gaatjes en zorgt dat de bal na een slag met veel precisie door de lucht gaat.

  • Geschikte bal voor pro’s 

Grote van de bal

In tegenstelling tot bijvoorbeeld voetbal of handbal heeft volleybal niet veel verschillende balmaten. Sterker nog vrijwel alle ballen hebben dezelfde grote. Moet er wel bij gezegd worden dat dit niet altijd zo is. Zo bestaat de kans dat je traint met bal maat 4 en wedstrijden speelt met bal maat 5.

Gewicht van de bal

Zoals gezegd zit er vrijwel geen verschil in de grote van de bal. Toch is er wel een serieus onderscheid te maken. Dit onderscheid zie je terug in het gewicht van de bal en zie je met name terug bij volleybal voor kinderen.

Kinderen van 6 tot 9 jaar

Kinderen vanaf 6 jaar en tot 9 jaar spelen met een bal van 200 tot 220 gram.

Kinderen van 10 tot 14 jaar

Kinderen vanaf 10 jaar en tot 14 jaar spelen met een bal van 230 tot 250 gram.

Vanaf 15 jaar

En vanaf het 15e levensjaar spelen kinderen en volwassenen met een bal die officiële gewicht heeft van 260 tot 280 gram.

Bekijk hier alle volleyballen voor kids 

Soorten volleybal

Bij het kiezen van de juiste volleybal is het belangrijk dat je kijkt naar het soort volleybal wat je speelt. Speel je in de zaal dan heb je een andere bal nodig dan wanneer beachvolleybal je sport is.

Een strandvolleybal is groter van formaat, iets zwaarder en voelt zachter aan dan een indoor volleybal.

Hoeveel lucht moet er in een volleybal?

Een volleybal zonder lucht is als een zee zonder water. Om volleybal op een comfortabel en prettige manier te spelen moet er tussen de 294 en 318 millibar aan lucht zitten.

  • Ballenpomp meter met luchtdruk

SportSport