Hoe lang duurt een hockeywedstrijd

Ben je geïnteresseerd in hockey en wil je weten hoelang een hockeywedstrijd duurt? Ontdek de speeltijden van jeugdelftallen en leer meer over de veranderingen in de regels en duur van hockeywedstrijden. Lees verder!

speelduur hockeywedstrijd

Vier kwarten in plaats van twee helften

Het verschil in speeltijd tussen nationaal en internationaal hockey is minimaal. Er is bijna geen verschil tussen de speeltijden. Slechts een kleine fractie maakt het verschil.

Speeltijd nationaal

Bij nationale wedstrijden in hockey duren de kwarten 17,5 minuten met pauzes van 2 minuten na het eerste en derde kwart, en een 5-minuten durende pauze na het tweede kwart. Bovendien wordt de tijd 40 seconden stilgezet na een doelpunt of het toekennen van een strafcorner om de spelers voor te bereiden.

Speeltijd internationaal

Een hockeywedstrijd van internationaal niveau duurt in totaal 60 minuten. Deze tijd is verdeeld over vier helften van elk vijftien minuten. Na de eerste en derde helft is er een pauze van twee minuten, terwijl er na de tweede helft een pauze van 10 minuten plaatsvindt.

Is er ook sprake van blessuretijd?

Bij hockeywedstrijden wordt de tijd tijdens het spel stilgezet door de scheidsrechter, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van blessures of wanneer een speler een kaart ontvangt. Hierdoor ontstaat er een netto speeltijd, waarin het spel daadwerkelijk plaatsvindt. Dit betekent dat de totale duur van een hockeywedstrijd niet alleen afhangt van de gespeelde tijd, maar ook van de onderbrekingen en eventuele blessurebehandelingen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het plannen en bijwonen van een hockeywedstrijd.

Speeltijden jeugdhockey

De speeltijden van jeugdspelers zijn vergelijkbaar met die van senioren. Vanaf de D-jeugd spelen jeugdspelers ook wedstrijden van 4 kwarten van 17,5 minuten. Het verschil ligt in het veldformaat, waar jeugdhockey op een kleiner veld wordt gespeeld. Hierdoor kunnen de spelers conditioneel alles belopen in het laatste kwart. Onder de D-jeugd wordt een nog kleiner veld gebruikt en is de speeltijd korter om ervoor te zorgen dat jonge spelers het spel goed kunnen uitvoeren. Dames en heren spelen dus dezelfde speeltijden.


Leestip:
Waar let je op bij het kopen van een hockeybitje? Tips en informatie om de juiste keuze te maken voor optimale bescherming en comfort.