Wat zijn de beste basketbal boeken?

Basketbal is één van de meest populaire sporten ter wereld. Het is dan ook niet gek dat er over vele interessante, leerzame en meeslepende boeken over de sport zijn verschenen. Om meer te weten te komen over de geschiedenis en het heden van het basketbal is het goed én leuk om deze boeken te lezen. Daarnaast zijn de boeken voor liefhebbers ook ideale cadeaus om te krijgen. Heb jij een basketbal liefhebber in jouw kennissenkring of ben jij er zelf één? Verras hem/haar/jezelf dan eens met een leuk basketbalboek. We zetten een aantal aanraders op een rijtje.

basketbal boeken

Vanwege de haast immense populariteit van de sport in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en de relatief schaarse media-aandacht die de sport in Nederland krijgt zijn veel populaire basketbalboeken in het Engels. Beschik(t) jij of jouw kennis over een goede kennis van de Engelse taal? Dan is het kopen van een Engels boek aan te raden. Zo verbeter jij jouw Engelse leesvaardigheid, leer je meer over basketbal en heb je plezier aan het lezen van een boek.

Nederlandse boeken

  • Rik Smits, Dunking Dutchman: Dit boek, geschreven over Rik Smits (ook wel bekend als: ‘The Dunking Dutchman’) is een kijkje in het leven van een topsporter die alles doet en laat om het hoogst haalbare te grijpen. Smits is één van Nederlands succesvolste basketballers uit de geschiedenis en maakt als één van de eersten furore in de NBA. Voor basketballiefhebbers is het verhaal van Smits een enorm interessant boek.
  • Bezeten: Ton Boot is één van de bekendste basketbalfiguren van Nederland. Boot werd bekend als speler en groeide later uit tot een zeer spraakmakende coach. Boot is een man in de categorie ‘je haat hem, of je houdt van hem’ en werd vaak kritisch benaderd in zijn trainerstijd. Hoe Boot te werk ging en hoe hij zijn persoonlijkheid in elkaar zit, wordt in dit boek duidelijk.

ton bootEngelse boeken

  • Book of Basketball: Dit boek, geschreven door Bill Simmons, is een absolute ‘must-have’ voor iedere basketbalfan. Dit boek zit vol haarscherpe analyses, leuke anekdotes, nieuwe inzichten, statistieken en nog veel meer. Simmons is erin geslaagd om dit vol liefde, passie en humor op papier te zetten. Het boek bevat ruim 700 pagina’s aan vermaak en kennis waardoor het een onmisbaar item is in jouw boekenkast.
  • The Mamba Mentality: Deze biografie over de ons ontvallen Kobe Bryant is een prachtig inzicht in het leven van een groots sportman. Bryant domineerde lange tijd de basketbalwereld en wordt door velen gezien als de G.O.A.T. (Greatest Of All Time) van de sport. Het boek staat vol met anekdotes, inspirerende verhalen, feiten en prachtige foto’s over de basketballegende.
  • Eleven Rings: Phill Jackson. Vaak de rust zelve, tijdens wedstrijden soms nog actiever dan zijn spelers. Dit boek over Jackson, als enige elfvoudig winnaar van de NBA-Finals, zit vol met lessen over basketbal, tactieken en het leven. Jackson is een inspirerende persoonlijkheid en was een ware ‘peoplemanager’.
  • Michael Jordan: The Life: Misschien wel de meest legendarische basketbalspeler die er ooit heeft bestaan: Michael Jordan. De zesvoudig NBA-winnaar was ongelooflijk populair en presteerde altijd op beslissende momenten. Een ‘big-game-player’ die het grote uithangbord van de NBA en een schoenenlijn van Nike werd. Jordan kon wedstrijden doen kantelen en vernederde tegenstanders dankzij zijn talent en mentaliteit. Dit boek over Jordan geeft betekenis aan het woord ‘winnaar’.

boek michael jordan

Misschien vind je dit ook interessant?