Enkelblessures
Veel volleyballers hebben wel eens een enkelblessure gehad. Dit type blessure is vaak het gevolg van een verkeerde landing. Het kan zijn dat je op de voet van een teamgenoot of tegenstander bent geland waardoor de enkel verstuikt maar het kan ook zijn dat je een inschattingsfout maakt of uit balans bent geraakt.
Enkelblessures zijn er in verschillende gradaties. Zo kun je een licht verstuikte enkel hebben waarbij de enkelbanden zijn opgerekt. Maar er zijn ook situaties waarbij je de enkelbanden kunt scheuren.
Over het algemeen zijn enkelblessures hele vervelende blessures. Met name omdat je er in het dagelijks leven ook last van kunt hebben. Daarnaast duurt het herstel vaak een tijdje.
Om te voorkomen dat je hier last van krijgt is het belangrijk om te werken aan je stabiliteit en kracht.
Vingerblessure
Volleyballers en vingerblessures het lijkt wel of deze twee onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Vingerblessures ontstaan vaak bij het uitvoeren van een verdedigingsactie waarbij je de aanval van de tegenstander probeert te blokkeren. De blessure ontstaat in dat geval vaak doordat de vingers hard achterover klappen.
Moet er wel direct bij gezegd worden dat deze blessure niet alleen ontstaat bij het blokken van de bal. Ook bij andere verdedigingsacties of bij het aanval spel is het mogelijk. Vaak ontstaat dit door een inschattingsfout of komt het door het feit dat de bal te ver buiten bereik is.
Om te voorkomen dat je hier last van krijgt is het aan te raden om je vinger in te tapen. Hiermee zorg je voor extra stabiliteit en neemt de kans op een blessure aanzienlijk af.
Besteltip: Professionele sporttape
Knieblessure
Springen, landen, rennen, stoppen en vallen. Volleyballers vragen heel veel van hun lichaam. Zo hebben ook de knieën veel te verduren. Denk maar eens aan de klap die vrijkomt bij het landen.
Blessures aan de knie zijn niet altijd te voorkomen. Wel kun je stappen ondernemen om het risico te beperken. Zo is het belangrijk om goede volleybal schoenen te dragen en is het aan te raden om aan je spierkracht en stabiliteit te werken.
Schouderblessure
Ook pijn aan de schouder is een typische volleybal blessure. De blessure ontstaat vaak door overbelasting of door een verkeerd aangeleerde techniek. De schouderblessure is wat dat betreft een echte sluipmoordenaar, dit vanwege het feit dat de ernst ervan geleidelijk aan toeneemt.
Een schouderblessure voorkomen kan op verschillende manieren. Allereerst is het van belang dat je de trainingen goed en geleidelijk opbouwt. Hierdoor raakt je lichaam gewend aan de verschillende bewegingen en is die beter voorbereid op wat er komen gaat. Daarnaast is het verstandig om specifiek de schouderspieren te trainen. Hierdoor worden ze krachtiger en verklein je de kans op overbelasting.