Alles over Bossaball

Heb je laatst iets gehoord over bossaball en ben je benieuwd wat deze sport inhoudt? Of ben je van plan om deze sport te gaan beoefenen maar wil je er meer over weten? In dit artikel gaan we er uitgebreid op in.

bossaball

Wat is bossaball

Bossaball lijkt het meest op de sport volleybal maar is veel gevarieerder en herbergt meerdere sporten, namelijk: voetbal, gymnastiek en capoeira, samba en acrobatiek. Het veld bij bossaball is opblaasbaar en op elke speelhelft staat een trampoline. Bossaball wordt gespeeld met twee teams die bestaan uit 4 of 5 spelers. Eén van die spelers staat op de trampoline en de rest van de spelers staan op het luchtkussen. Bedoeling van het spel is om zoveel mogelijk punten te scoren.  Je kunt punten scoren door de bal op de speelhelft van de tegenstander te krijgen. Maar je kunt ook punten scoren wanneer de tegenstander de bal niet over het net krijgt of de bal buiten het speelveld speelt.

Het net bij bossaball

De twee speelhelften worden net als bij volleybal gescheiden door een net. De hoogte van het net varieert wel eens en is afhankelijk van de spelers en speelsters. Zo is het net bij professionals bijvoorbeeld hoger dan bij kinderen.

Twee soorten touches

Bij deze sport zijn er twee manieren om de bal over het net te krijgen, namelijk: met de volleybaltouch en de soccertouch. De verschillen tussen volleybaltouch en de soccertouch zijn eenvoudig uit te leggen. Bij de soccertouch raak je de bal met de voeten en bij de volleybaltouch sla je de bal met de handen.

Puntentelling

De puntentelling bij deze sport is heel gevarieerd en is o.a. afhankelijk van hoe je de bal over het net slaat en waar die vervolgens terecht komt. Om het overzichtelijk te maken sommen we het voor je op:

Volleybaltouch

  • 1 punt: Een score op het speelveld van de tegenpartij
  • 3 punten: Een directe score in de trampoline van de tegenpartij

Soccertouch

  • 3 punten: Een score op het speelveld van de tegenpartij
  • 5 punten: Een directe score in de trampoline van de tegenpartij

Spelregels

Bij deze sport mag je de bal 5 keer rondspelen (6 voor recreanten) voordat die over het net moet.

Je mag bij het overspelen de volleybal- maar ook de voetvolley techniek gebruiken. Zodra je voor de volleybal techniek kiest mag je de bal maar één keer achter elkaar raken en wanneer je voor de voetbaltechniek kiest mag je de bal twee keer achter elkaar raken.

Verder is het verboden om het net te raken en dien je met minimaal één deel van het lichaam op het speelveld te blijven.

Ontzettend spectaculair

Naast het feit dat het spel spannend kan zijn is bossaball ontzettend spectaculair. Zo is het leuk om te doen maar het is ook zeker leuk om naar te kijken. Je ziet dat spelers er een kunst van maken om de bal zo acrobatisch mogelijk over het net heen te krijgen.

Relevante sportproducten

  • Funtec – Professioneel beachvolleybalnet
  • Mikasa Beachvolleybal 

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport