Wat bedoelen ze met een schaar binnen het voetbal?

Ben je groot voetballiefhebber maar heb je geen idee wat een schaar betekent? Of kijk je voetbal en hoor je experts het hebben over een schaar? Weet je niet wat dit inhoudt en ben je benieuwd naar de betekenis van de schaar? In dit artikel leggen we het aan je uit.

schaar in voetbal

De schaar

De schaar is een schijnbeweging die door voetballers wordt gebruikt voor het passeren van de tegenstander. De beweging lijkt eenvoudig echter op hoge snelheid en met tegenstander is deze vrij lastig uit te voeren.

Bij de schaar dribbel je richting de tegenstander en doe je net alsof je de bal met de buitenkant van je linker of rechter voet meeneemt. Echter is dat niet wat je doet. Je zet je linker of rechtervoet namelijk over de bal om vervolgens de bal met de buitenkant van de andere voet mee te nemen.

Hiermee misleid je de tegenstander. Hij of zij zal namelijk denken dat je de richting kiest waar je in eerste instantie naar toe beweegt. En dat is dus precies de bedoeling. Hierdoor creëer je namelijk ruimte voor jezelf.

Voor het eerst uitgevoerd door

Heel veel mensen denken dat de schaarbeweging is bedacht door Piet Keizer. Echter is dat niet het geval. De eerste schaarbeweging staat namelijk op naam van Law Adam. Zij het dat Piet Keizer de beweging verder heeft door ontwikkeld. Zo voerde hij de schaar op een gegeven moment twee keer achter elkaar uit. Dit werd ook wel de dubbel schaar genoemd. Hierdoor was het voor de tegenstander nog moeilijker om in te schatten welke kant hij uitging.

Waar op letten

Bij het uitvoeren van de schaar is het heel belangrijk dat een duidelijke schijnbeweging zijwaarts maakt. Beweeg hierbij je lichaam goed mee. Hierdoor is de kans dat je de tegenstander de verkeerde kant op stuurt het grootst. Vervolgens is het van belang dat je de bal heel duidelijk een kant op stuurt. Wat we vaak zien bij jeugdvoetballers is dat ze na de overstap over de bal, de bal rechtdoor meenemen. Echter is dat niet handig. Dit omdat jij je dan te dicht bij de tegenstander bevindt. Hierdoor kan hij of zij de bal alsnog onderscheppen. Iets wat een stuk lastiger wordt wanneer je duidelijk van de verdediger af beweegt.

schaar voetbal

Misschien vind je dit ook interessant?