Wat is een birdie in golf?

Ben jij een beginnende golfspeler of kijk je graag naar de sport? Hoor jij wel eens het woord birdie voorbij komen en weet je niet de precieze betekenis van dit woord? Een birdie vertelt iets over het aantal slagen dat een speler nodig heeft voor het voltooien van een hole. De golfsport kent vele verschillende termen om scores aan te duiden. In dit artikel vertellen we alles wat jij moet weten over een birdie en de andere score termen.

birdie

Wat is par?

Voordat we het hebben over een birdie of andere termen is het belangrijk om duidelijk te maken wat par betekent. De par zegt hoeveel slagen een golfspeler nodig zou moeten hebben om een hole te voltooien. De par wordt als volgt berekent: De golfclub kijkt hoeveel slagen een gemiddelde speler nodig zou moeten hebben om de green te bereiken en telt dit aantal op met twee. Dit omdat een golfspeler nooit meer dan twee slagen nodig zou moeten hebben op de green. Door deze rekenformule is een par altijd 3 of meer. De meeste golfbanen zijn niet langer dan par-5, maar toch zijn langere banen er wel. De langste golfhole ter wereld ligt in Zuid-Korea, is ruim 1.000 meter lang en heeft par-7.

Wat is een birdie?

Wanneer een speler een golfhole afrond in het aantal slagen dat gelijk ligt aan de par dan heet zijn score ook par. Wanneer hij één slag minder dan par nodig heeft dan slaat hij een birdie. Een birdie is dus beter dan par. Een golfer die zelfs twee slagen minder dan par nodig heeft, slaat een eagle. Voor het aangeven van drie slagen beter dan par worden de termen double eagle en albatros gebruikt. Op lange banen is het mogelijk om vier slagen onder par te zitten. Dit heet een condor. Als laatste is een hole-in-one mogelijk. Dit komt het vaakst voor op een par-3 golfbaan.

Wat is slechter dan par?

Maar natuurlijk kan het ook voorkomen dat een speler meer slagen dan par nodig heeft. Wanneer dit slechts één slag meer is dan noemen we dit een bogey. Twee of drie slagen meer heten double en triple bogey. Vanaf vier wordt de term bogey niet meer gebruikt en zegt men ‘vier over par’.

Misschien interessant?

golfclubs