Wanneer moet ik mijn volleybalschoenen vervangen?

Ben jij een fanatiek volleyballer en vraag jij je af wanneer je nieuwe volleybalschoenen moet aanschaffen? Wil je weten of die van jou versleten zijn en of je toe bent aan een nieuw paar? In dit artikel gaan we daar verder op in!

volleybalschoenen slijtage

Volleybalschoenen zijn heel belangrijk

Het dragen van een goed paar volleybalschoenen is ontzettend belangrijk. Zo vangt het een deel van de klap op en geeft het je extra stabiliteit. Hierdoor neemt de kans dat je een vervelende volleybalblessure oploopt aanzienlijk af.

Slijtage van een volleybalschoen

Hoe vaker je een volleybalschoen draagt hoe eerder die slijt. Dat is eigenlijk heel logisch. Wat we vaak zien is dat er alleen een nieuw paar volleybalschoenen wordt aangeschaft wanneer deze zichtbaar kapot is. Dus denk aan een gat in de zool, een kapotte tong of iets dergelijks. Probleem is alleen dat een volleybalschoen ook versleten kan zijn zonder dat je het ziet. Zo levert de schoen na verloop van tijd in op de stabiliteit. En ook de demping wordt op ten duur minder! Hierdoor heb je niet meer de bescherming zoals je die op het begin had en is de kans op een blessure procentueel gezien groter geworden.

volleybalschoen vervangen

Intensiteit

Over het algemeen raden we aan om elk seizoen een nieuw paar volleybalschoenen aan te schaffen. Echter is dit ook afhankelijk van de intensiteit. Het maakt natuurlijk een verschil of je één keer in de week in de zaal staat of vier keer in de week. Verder maakt ook het niveau waarop je acteert een groot verschil. Zo heeft de schoen en het lichaam bij iemand die aan senioren volleybal doet aanzienlijk minder te verdragen dan bij volleyballer of volleybalster op de Olympische Spelen.

Demping in de tussenzool

Bij elke sprong, landing of stap vangt de demping in de schoen een deel van de klap op. Hierdoor worden je spieren en gewrichten flink ontlast. Na heel veel stappen, sprongen of landingen wordt de demping ‘moe’ en biedt het niet meer de bescherming zoals je die wenst. In veel gevallen kun je dit zien aan de tussenzool. Zodra deze rimpels begint te krijgen is de demping niet meer wat het geweest is. Er moet wel bij gezegd worden dat dit niet bij elke schoen te zien is. We raden je om je er niet blind op te staren.

Twee paar schoenen

Als je meer dan drie keer in de week aan het volleyballen bent raden we je aan om een tweede paar schoenen te kopen. Door de schoenen af te wisselen krijgen de schoenen rust en kan het herstellen van de inspanning. Hierdoor hou je langer plezier van de schoenen en ben je over langere tijd beter beschermd.

Niet te lang opbergen

We horen wel eens van volleyballers die in één keer 5 paar hebben gekocht. Dit omdat de schoenen ergens in de aanbieding waren of omdat ze verknocht zijn geraakt aan een bepaald model of kleur.

Toch raden we dit af. Dit vanwege het simpele feit dat de demping in een schoen ook slijt wanneer je de schoenen niet draagt. Dat betekent dus dat als jij de schoenen na 3 jaar uit de kast trekt deze in kwaliteit een stuk minder is dan het eerste paar.

Populaire merken

  • Mizuno volleybalschoenen
  • Asics volleybalschoenen

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport