Wat is een derby binnen het voetbal?

Ben jij een voetballiefhebber of een voetbal jij zelf? Hoor jij team- of clubgenoten, trainers, profvoetballers, analisten of commentatoren wel eens spreken over een derby in het voetbal? Specifieke voetbalwedstrijden worden aangeduid als een derby. Maar wat maakt een wedstrijd nou een derby? En waarom zijn deze wedstrijden nou zo beladen? In dit artikel vertellen we alles wat jij moet weten over derby’s!

wat is derby

Wat is een derby?

Een derby (oorspronkelijke uitspraak: ‘darbi’) is een wedstrijd tussen twee clubs uit dezelfde stad of regio. Deze wedstrijden hebben vanwege de rivaliteit en relatief kleine onderlinge afstand een extra lading en worden vaak als zeer beladen omschreven. Het winnen van een derby is voor veel clubs één van de belangrijkste momenten van het jaar. Vaak wordt er gesproken van stadsderby en streekderby. Een duel tussen Sparta Rotterdam en Feyenoord is dus een stadsderby, terwijl het treffen tussen Heracles Almelo en FC Twente als een streekderby wordt omschreven. Maar een derby vindt niet alleen plaats op clubniveau. Zo wordt de wedstrijd tussen Nederland en België aangeduid als ‘De Derby der Lage Landen’.

Een wedstrijd tussen bijvoorbeeld Ajax en Feyenoord, FC Barcelona en Real Madrid of Chelsea en Manchester United is dus geen derby. Deze ploegen zijn weliswaar elkaars grote rivalen, maar vanwege de onderlinge afstand niet als derby te omschrijven.

Bekende derby’s

De eerdergenoemde Rotterdamse stadsderby en Twense (streek)derby zijn bekende Nederlandse voorbeelden. Maar derby’s kennen ze in heel de wereld. We sommen een aantal zeer bekende op:

  • The North London Derby: Deze wedstrijd wordt gespeeld tussen Arsenal en Tottenham Hotspur. De stadions van deze clubs liggen op slechts enkele kilometers van elkaar. De clubs hebben een sterk gevoel van rivaliteit en zien het bieden als doel om boven de ander te eindigen op de ranglijst.
  • The Merseyside Derby: Een andere beladen derby in Engeland is tussen Liverpool en Everton. Blauw tegen rood. Deze clubs hebben beiden een rijke historie. Een winst op de stadsgenoot, die slechts 400 meter verder op hun stadion hebben liggen, is voor beide ploegen een hoogtepunt van het seizoen.
  • The Old Firm: Een van de meest beladen wedstrijden van het seizoen is The Old Firm. In deze kraker nemen Celtic en Glasgow Rangers het tegen elkaar op. Het gaat bij deze rivaliteit niet alleen om het voetbal. Het is ook een geloofskwestie tussen de katholieken (Celtic) en de protestanten (Glasgow Rangers). Een zwaar beladen wedstrijd dus.


Prachtige entourage tijdens de Old-Firm 

  • Revierderby of Ruhrpottderby: Borussia Dortmund en Schalke 04 liggen beide in het Ruhrgebied en kennen en hoge mate van rivaliteit. De ploegen hebben een aantal prachtige derby’s tegen elkaar gespeeld. Zo knokte Schalke zich in 2017 terug van een 4-0 achterstand tot een 4-4 gelijkspel.
  • Derby della Madonnina: De stadsderby tussen AC Milan en Internazionale is een hele bijzondere. Naast het feit dat beide clubs sinds jaar en dag meedraaien in de top van het Italiaanse voetbal, spelen de clubs in hetzelfde stadion. Een uitwedstrijd in je eigen stadion dus, het klinkt heel apart.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport