Wat is een derby binnen het voetbal?

Ben je een voetballiefhebber of speel je zelf voetbal? Heb je weleens gehoord van een “derby” in het voetbal? Een derby verwijst naar specifieke voetbalwedstrijden. Maar wat maakt een wedstrijd een derby? En waarom zijn deze wedstrijden zo beladen? In dit artikel geven we je alle informatie die je moet weten over derby’s!

foto van het stadion van fc barcelona waar de derby tegen espanyol gespeeld wordt

Wat is een derby?

Een derby is een wedstrijd tussen twee clubs uit dezelfde stad of regio. Vanwege de rivaliteit en korte afstand tussen de clubs, hebben deze wedstrijden een extra beladen karakter. Het winnen van een derby is vaak een van de belangrijkste momenten voor de betrokken clubs. Er wordt onderscheid gemaakt tussen stadsderby’s en streekderby’s. Een stadsderby is bijvoorbeeld de wedstrijd tussen Sparta Rotterdam en Feyenoord, terwijl een streekderby wordt beschreven als het treffen tussen Heracles Almelo en FC Twente. Het begrip “derby” wordt niet alleen gebruikt op clubniveau, maar kan ook van toepassing zijn op nationale teams, zoals de wedstrijd tussen Nederland en België, ook wel bekend als “De Derby der Lage Landen”. Het is belangrijk op te merken dat wedstrijden tussen grote rivalen zoals Ajax en Feyenoord, FC Barcelona en Real Madrid, of Chelsea en Manchester United geen derby’s zijn, vanwege de grotere onderlinge afstand tussen deze clubs.

Bekende derby’s

De eerder genoemde Rotterdamse stadsderby en de Twentse (streek)derby zijn bekende Nederlandse voorbeelden. Maar er zijn derby’s over de hele wereld. Hier zijn nog een aantal andere bekende derby’s:

 • The North London Derby: Deze wedstrijd wordt gespeeld tussen Arsenal en Tottenham Hotspur. De stadions van deze clubs liggen op slechts enkele kilometers van elkaar. De clubs hebben een sterke rivaliteit en het is een doel voor beide teams om boven de ander te eindigen op de ranglijst.
 • The Merseyside Derby: Een andere beladen derby in Engeland is die tussen Liverpool en Everton. Blauw tegen rood. Beide clubs hebben een rijke geschiedenis. Een overwinning op de stadsgenoot, met het stadion op slechts 400 meter afstand, is voor beide ploegen een hoogtepunt van het seizoen.
 • The Old Firm: Een van de meest beladen wedstrijden van het seizoen is The Old Firm. Hier nemen Celtic en Glasgow Rangers het tegen elkaar op. Deze rivaliteit gaat niet alleen over voetbal, maar ook over religie, met de katholieke Celtic en de protestantse Glasgow Rangers. Het is dus een zeer beladen wedstrijd.


Prachtige entourage tijdens de Old-Firm 

 • Derby van het Noorden: Deze derby vindt plaats tussen de Nederlandse clubs FC Groningen en sc Heerenveen. Het is een wedstrijd waarbij de clubs uit het noorden van Nederland tegen elkaar strijden.
 • Derby’s in Limburg: In Limburg zijn er verschillende derby’s, zoals de Limburgse derby tussen MVV Maastricht en Roda JC Kerkrade, en de Midden-Limburgse derby tussen Fortuna Sittard en VVV-Venlo. Deze wedstrijden brengen clubs uit dezelfde regio tegen elkaar in het strijdperk.
 • River Plate – Boca Juniors: Deze derby in Buenos Aires, Argentinië, is een van de meest intense en gepassioneerde derby’s ter wereld. River Plate en Boca Juniors zijn de twee grootste clubs van het land en hun wedstrijden, bekend als de Superclásico, trekken wereldwijd veel aandacht.
 • Dortmund – Schalke: Deze derby, bekend als de Revierderby, vindt plaats tussen de Duitse clubs Borussia Dortmund en FC Schalke 04. Het is een beladen wedstrijd tussen twee rivaliserende clubs uit het Ruhrgebied.
 • Chelsea – Arsenal: Deze derby brengt de Londense clubs Chelsea en Arsenal tegen elkaar. Het is een wedstrijd vol rivaliteit tussen twee topclubs uit dezelfde stad.
 • Roma tegen Lazio: Deze derby, bekend als de Derby della Capitale, vindt plaats tussen de Italiaanse clubs AS Roma en SS Lazio. Het is een intense wedstrijd tussen de twee grootste clubs van Rome.
 • Benfica tegen Sporting Lissabon: Deze derby in Portugal brengt de twee grootste clubs van Lissabon tegen elkaar. Benfica en Sporting Lissabon hebben een lange geschiedenis van rivaliteit en hun ontmoeting staat bekend als de Derby de Lisboa.
 • Atletico Madrid tegen Real Madrid: Deze derby, bekend als de Madridse derby of El Derbi Madrileño, vindt plaats tussen de twee grootste clubs van Madrid, Spanje. Atletico Madrid en Real Madrid staan bekend om hun intense rivaliteit en deze wedstrijd is altijd een van de hoogtepunten van het seizoen
 • Bayern München tegen 1860 München: Deze derby, bekend als de Münchner Stadtderby, is een wedstrijd tussen de twee clubs uit München, Duitsland. Bayern München en TSV 1860 München hebben een lange geschiedenis van rivaliteit en de ontmoeting tussen beide teams trekt veel aandacht in de stad
 • Barcelona – Espanyol: Deze derby, bekend als de Derbi Barceloní, vindt plaats tussen de twee clubs uit Barcelona, Spanje. FC Barcelona en RCD Espanyol zijn de twee belangrijkste clubs van de stad en hun ontmoetingen zijn altijd beladen met rivaliteit.
 • Spakenburg – IJsselmeervogels: Deze derby is een van de meest intense amateurderby’s in Nederland. Spakenburg en IJsselmeervogels zijn twee voetbalclubs uit het dorp Spakenburg en de wedstrijden tussen hen worden beschouwd als de “Derby van de Lage Landen“. Ondanks hun amateurstatus is de rivaliteit tussen de twee clubs zeer groot.
 • Manchester United – Manchester City: Deze derby, bekend als de Manchester-derby, vindt plaats tussen de twee grote clubs uit Manchester, Engeland. Manchester United en Manchester City strijden om de suprematie in de stad en deze wedstrijd staat bekend om zijn intensiteit en passie.
 • Derby della Madonnina: De stadsderby tussen AC Milan en Internazionale is een hele bijzondere. Naast het feit dat beide clubs sinds jaar en dag meedraaien in de top van het Italiaanse voetbal, spelen de clubs in hetzelfde stadion. Een uitwedstrijd in je eigen stadion dus, het klinkt heel apart.