Brandende voeten op kunstgras

Voetballen op kunstgras heeft ontzettend veel voordelen. Eén van die voordelen is dat er vrijwel altijd gevoetbald kan worden. Daarnaast blijft het ondergrond gelijk waardoor er zowel in aan het begin van het seizoen als aan het einde van het seizoen op een vlak en egaal ondergrond gespeeld wordt.

Echter brengt het spelen op kunstgras ook wat nadelen met zich mee. Zo zijn er meer blessures en hebben voetballers doorgaans te maken met meer kleine klachten. Eén van die klachten zijn de brandende voeten die op het kunstgras ontstaan. De vraag voor veel voetballers is dan ook, wat kun je doen aan de brandende voeten op kunstgras? In dit artikel gaan we daar verder op in!

Kunstgras blijft een warm ondergrond

In vergelijking met echt gras is kunstgras een stuk warmer. Dit zal te allen tijde zo blijven. Kunstgras is gemaakt van kunststof en dat wordt wanneer de zon erop schijnt ongelooflijk warm. De warmte kan in vergelijking met echt gras ook nog eens niet tot nauwelijks weg, waardoor het voetballen op kunstgras al snel een aanslag is op je voeten.

tips tegen brandende voeten

Wat kun je tegen de brandende voeten doen?

Zoals hierboven al doet vermoeden kun je brandende voeten nooit helemaal voorkomen. Zij het dat er genoeg tips zijn die het brandende gevoel kunnen verminderen. Hieronder nemen we een aantal van deze praktische tips met je door.

Zorg dat je niet in je schoen glijdt

Het glijden in de schoen zorgt voor wrijving. En wrijving zorgt op zijn beurt weer voor hitte. En dat is dus precies wat je wilt voorkomen. Daarom is het belangrijk dat je er alles aan doet om niet in je schoenen te glijden. Hier zijn verschillende manieren voor, namelijk:

  • Koop voetbalschoenen die goed om je voet heen sluiten
  • Zorg dat je de juiste maat voetbalschoen aan hebt
  • Maak gebruik van anti-slip voetbalsokken

Gebruik van voetbal zooltjes

Daarnaast is het raadzaam om te kijken naar voetbalzooltjes. Dit heeft meerdere voordelen. Allereerst is het zo dat het de schoen opvult. Hierdoor is de kans dat je in de schoen glijdt een stuk kleiner. Daarnaast zorg je voor een extra laag tussen het kunstgras en jouw voet. Iets wat erg wenselijk is aangezien de hitte minder snel bij je voeten kan komen.

  • Mysole voetbal inlegzolen 

Koop kunstgras schoenen

Voetballen op kunstgras is wezenlijk anders dan voetballen op echt gras. Dat blijkt wel uit de extra klachten die je krijgt bij het voetballen op kunstgras. Iets wat de grote voetbalschoen merken ook niet onopgemerkt is gebleven. Vandaar dat zij speciale kunstgras schoenen hebben ontwikkeld. Schoenen die bedoeld zijn voor het spelen op kunstgras om zo de klachten en blessures te verminderen.

Kunstgras voetbalschoenen zijn te verkrijgen in een tweetal varianten, namelijk:

  • AG-voetbalschoenen
  • TF-voetbalschoenen

AG-voetbalschoenen

AG-voetbalschoenen zijn voetbalschoenen die het meest op de normale FG-voetbalschoenen lijken. Het grote verschil zit hem in de zoolplaat. Een AG-voetbalschoen bezit namelijk meerdere nopjes die ook nog eens kleiner van formaat zijn. Grote voordeel hiervan is dat de drukpunten beter verdeeld zijn. Hierdoor is de belasting op de voet beter verdeeld.

TF-voetbalschoenen

Schoenen met een TF-zoolplaat zijn te herkennen aan de hoeveelheid kleine nopjes. Vaak is dit type schoen ook nog eens uitgerust met de nodige demping. Hierdoor is het lopen op kunstgras een stuk comfortabeler. Dit omdat door deze demping je gewrichten minder te verduren hebben.

Nadeel van deze schoen is dat die iets afwijkt van de normale voetbalschoen. Het is niet wezenlijk anders. Maar volgens velen is het wel even aanpassen. Je staat bijvoorbeeld hoger op het veld waardoor het moeilijker is om onder de bal te komen. Zij het dat een kwestie van gewenning is want ook de TF-voetbalschoen wordt in het amateurvoetbal vaak gebruikt.

Een schoen met een TF-zoolplaat heeft net als een schoen met een AG-zoolplaat het voordeel dat de drukpunten beter verdeeld zijn. Specifieke pijnplekken zijn er op deze manier een stuk minder waardoor de klachten doorgaans ook minder zijn.

Voorvoet bescherming

Een andere tips die iets kan bijdragen is het dragen van voorvoet bescherming. Dit is een soort van dikke pleister die je onder de voorvoet plakt. Deze pleister/bescherming zorgt dat je voet minder in contact staat met de ondergrond waarop je speelt. Hierdoor neemt de kans op brandende voeten af.

Verzorging achteraf

Mocht je de dagen erna nog vaak last hebben dan kun je ervoor kiezen om je voeten achteraf in te smeren met een verkoelende voetgel. De verkoelende voetgel zorgt ervoor dat het brandende gevoel direct afneemt. Je voeten zal hierdoor al snel een stuk comfortabeler aanvoelen.

Misschien vind je dit ook interessant?