Minivolleybal: hoe werkt het en wat zijn de regels?

Ben jij benieuwd volleybal liefhebber? Of heb je een kind die graag op volleybal wil? Heb je van de term mini volleybal gehoord en vraag jij je af wat dit inhoudt? In dit artikel gaan we daar verder op in!

minivolleybal

Wat is minivolleybal

Mini volleybal is een volleybal vorm die bedacht is voor kinderen. Het betreft een vereenvoudigde versie van het normale volleybalspel waardoor kinderen meer spelplezier beleven en het spelletje eerder onder de knie krijgen. Eind 2009 heeft de Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo) het minivolleybal verandert in ‘Cool Moves Volleybal’.

Verschil CMV en minivolleybal

Cool Moves Volleybal wordt ook wel CMV genoemd. Grootste verschil tussen CMV en de traditionele minivolleybal vorm is de dynamiek en snelheid waarmee het spel gespeeld wordt. De CMV-volleybal vorm kent namelijk 6 verschillende spelniveaus. Het laagste niveau is niveau één en het hoogste niveau is niveau zes. De regels van het spel veranderen per niveau en is bedoeld om de ontwikkeling van jonge volleyballers te stimuleren. Elke niveau loopt namelijk vloeiend in elkaar waardoor er in kleine stapjes richting het officiële zaalvolleybal wordt toegewerkt.

Circulatie volleybal

Dit type spel wordt ook wel circulatievolleybal genoemd. Dat heeft alles te maken met de continue veranderende regels. Ook veranderd de hoogte van het net en de grote van het speelveld naarmate het niveau oploopt.

volleybal kinderen

Leeftijdsgrens

Deze dynamische volleybal vorm is bedoeld voor kinderen vanaf zes jaar en tot twaalf jaar. Zodra je begint wanneer je zes bent start je op niveau één en zodra twaalf jaar bent en het laatste jaar in gaat eindig je op niveau zes.

CMV-volleybal is dus ingericht op leeftijd. Zij het dat je één jaar lang een stap terug moet doen. We noemen dit ook wel een dispensatie speler. Vaak wordt hiervoor gekozen zodra het niveau van leeftijdsgenoten nog iets te hoog ligt en het kind meer baat heeft bij het spelen op een lager niveau.

Misschien vind je dit ook interessant?